ABN AMRO: ‘In 2017 stijging woningverkoop, in 2018 afname’

5 januari 2017

Het aantal woningverkopen bereikte in 2016 een nieuw record. In 2017 blijven de verkopen ook stijgen, maar met een plus van 5 procent beduidend lager dan de 20 procent van afgelopen jaar. Dat is de voorspelling van Het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Prijsstijging onverminderd hoog

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren een woningaanschaf uitgesteld, onder meer vanwege restschuldproblemen. Door de recente waardestijging van hun woning, kunnen zij zich nu alsnog op de woningmarkt begeven. Het Economisch Bureau verwacht dat de inhaalvraag in 2017 aanhoudt en het aandeel van doorstromers in de verkopen verder toeneemt.

Gebrek aan woningen

De bank verwacht dat de woningverkopen vervolgens in 2018 met 5 procent dalen ten opzichte van 2017. Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau van ABN AMRO: ‘Een gebrek aan woningen die te koop staan gaat een rem zetten op de toename van het aantal verkopen. Ook de licht stijgende hypotheekrente gaat daaraan bijdragen, omdat het woningen minder betaalbaar maakt. Bovendien is het voor starters steeds lastiger een huis te kopen, omdat de prijzen zijn gestegen en hypotheeknormen strenger zijn. In 2018 leidt dit volgens ons tot een lichte daling van de woningverkopen.’

Plafond aan prijsstijging

De economen denken dat de prijsstijging in 2017 onverminderd hoog blijft, net als in 2016 met 5 procent. Het grote tekort aan koopwoningen (waaronder nieuwbouwwoningen) is hier de oorzaak van. Ze verwachten dat de prijzen in 2018 minder hard zullen stijgen (met 3 procent). Volgens Philip Bokeloh zit er wel een plafond aan de prijsstijging. ‘Naarmate de rente verder oploopt, wordt het moeilijker om een huis te kopen. De hypotheeknormen zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Omdat de rente toen daalde, had dat weinig effect op de prijsontwikkeling. Als de rente stijgt, verandert dat. Daarom verwachten we dat de prijzen in 2018 minder hard zullen stijgen’, aldus de econoom.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Hypotheekakte

De hypotheekakte een notariële akte waarmee het recht van hypotheek gevestigd wordt. In de hypotheekakte worden onder andere de naam van de geldgever en geldnemer opgenomen, gegevens van de notaris …