ABN Amro: Huizenprijzen stijgen minder

18 juli 2019

Het Economisch Bureau van ABN Amro deed eerder voorspellingen over de stijging van de huizenprijzen in 2020. Inmiddels liggen de zaken anders, ze zien dat de woningmarkt verder afkoelt, dus schatten dat de prijzen komend jaar met een kwart minder omhoog gaan.

Stijging van maar 3%

Waar de grootbank eerder inzette op nog een prijsstijging van 4% in 2020, hebben ze deze verwachting bijgesteld. Nu wordt er uitgegaan van nog maar een stijging van 3%. Dit komt volgens de ABN door de teruglopende betaalbaarheid van woningen en een afnemend consumentenvertrouwen in de hele huizenmarkt.

Na de prijspiek

De grootste oververhitting van de woningmarkt is voorbij, in november 2018 werd een prijspiek gemeten, toen lagen de huizenprijzen 9,5% boven de gemiddelde prijs in november dat jaar ervoor. Voor dit jaar verwacht de bank over het hele jaar genomen nog een stijging in huizenprijs van 6%. Daarnaast neemt het aantal woningverkopen flink af. Dit jaar zijn dat er nog maar 216.000 tot en met mei, dat zijn 8% minder huistransacties dan vorig jaar in dezelfde periode.

Spanningen wereldhandel

Het ‘probleem’ waardoor de huizenprijzen niet meer op hetzelfde tempo verder stijgen, zit ‘m in de afnemende economische groei. Vorig jaar was dat nog zo’n 2,5%, maar dit jaar wordt dit percentage waarschijnlijk gehalveerd, vooral door de oplopende spanningen in de wereldhandel. Zowel bedrijven als gezinnen zijn minder positief over de toekomst met al die onrust, dat heeft haar weerslag op de woningmarkt.

Woningtekort

Toch zullen de woningprijzen niet zomaar gaan dalen, alleen iets minder stijgen. Er blijft namelijk een groeiende behoefte aan huizen. Op dit moment is er een woningtekort van maar liefst 294.000, zo schatte de grootbank in. Over ruim tien jaar zal dat getal haast zijn verdubbeld naar een tekort van 585.000.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Dwingend recht

Dwingend recht omvat regels waarvan men niet mag afwijken. Iedereen moet zich hieraan houden en op afwijken staan sancties.