Aanvraag subsidie voor zonnepanelen weer mogelijk

30 maart 2009

HOUTEN – Het is vanaf 6 april weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Vorig jaar zorgde de aankondiging voor een grote toeloop. Dit was voor Maria van der Hoeven (Economische Zaken) toen reden om het budget te verhogen tot 83 miljoen euro. Velen deden hier hun voordeel mee.

Dit jaar is er 88 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze subsidie is niet bedoeld voor de aanschaf van de panelen, maar mensen krijgen gedurende vijftien jaar een vergoeding voor de groene stroom die zij produceren door middel van het paneel op hun dak.

Gemiddeld verbruikt een gezin per jaar 3400 kilowattuur aan stroom. Om al die stroom zelf op te kunnen wekken is 35 vierkante meter aan zonnepanelen nodig, wat zo’n 20.000 euro kost.

De organisatie die de subsidieregeling uitvoert, SenterNovem, zegt dat de vergoeding voor groene stroom afhangt van de stroomprijs. Maar berekend wordt dat men na ongeveer 11 jaar de investering in de zonnepanelen heeft terugverdiend. Na deze tijd gaan de panelen nog jaren mee en fabrikanten geven een garantie van 25 jaar.

Ook grotere panelen tot 100 kilowatt komen dit jaar in aanmerking voor subsidie. Een Installatie van 100 kilowatt beslaat een oppervlakte van vier tennisvelden, dus dit is meer van belang voor ondernemers dan voor huizenbezitters.

Er komt meer kijken bij zonnepanelen dan de meeste mensen denken. Hiervoor waarschuwt SenterNovem. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe elektriciteitsmeter en elektriciteitsleiding worden aangelegd. Daarnaast moeten er ook formulieren worden ingevuld, zodat de stroom aan het elektriciteitsnet kan worden aangeboden en er moet een bewijs komen waar opstaat dat het echt groene stroom is.

Bron: zibb

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekgever

De eigenaar van een woning is de hypotheekgever. Diegene geeft het recht van hypotheek als zekerheid aan de geldverstrekker. In veel gevallen is dit ook de geldnemer.