Aantal woningverkopen blijft ondanks corona bijna gelijk

20 april 2020

Grote effecten van de crisis die de economie en het dagelijks leven op het moment sterk beïnvloeden, zijn op de woningmarkt (nog) niet zichtbaar. Zo meldt het Kadaster, het openbaar register van al het vastgoed. Er werd minder info over te koop staande huizen opgevraagd door woningzoekenden, maar het aantal verkopen blijft ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar.

Huizenprijzen dalen

Waar economen van de ABN Amro recent voorspelden dat er komende maanden veel minder huizen worden verkocht door de crisis, is dat nog niet direct zichtbaar bij het Kadaster. De grootbank-economen voorspelden daarnaast dat de huizenprijzen vanaf volgend jaar gaan dalen, dat lijkt nu al voorzichtig te gebeuren. Verkopers vragen immers meer reële prijzen, anders komen er geen kijkers en raken ze hun woning niet kwijt.

Aantal bevragingen halveert

Hoewel met nog geen heel grote effecten, merkt het Kadaster zeker dat de crisis invloed heeft op de woningmarkt. Het Kadaster is betrokken bij alle drie de fases in de overdracht van een huis, de oriënterende, de koop- en de verhuisfase. Vooral wat de eerste fase betreft zien ze een trendbreuk. Na 12 maart zagen ze het aantal bevragingen rondom te koop staande huizen halveren. Een potentiële koper kan namelijk een bevraging doen bij het Kadaster. Voor €2,95 krijgt zij/hij dan extra info over een huis, over de laatste verkoopprijs, de grootte van het huis, enzovoort.

Minder koopovereenkomsten

In Noord-Brabant en in andere gebieden waar al vroeg veel corona-besmettingen waren, liep de vraag naar woninginfo door potentiële kopers al eerder terug. Maar inmiddels lijken we bekomen van de eerste schrik, en zit het aantal bevragingen bij het Kadaster alweer flink in de lift. Toch zijn we nog niet terug op het oude niveau, van voor half maart. In de andere fases, de koop- en verhuisfase, zijn de effecten minder duidelijk. Wat de koopfase betreft: sinds 12 maart zijn er wat minder koopovereenkomsten opgesteld dan vorig jaar rond deze tijd, dit houdt nu al ongeveer een maand aan. Bij de laatste fase, de verhuisfase, is er nog helemaal weinig over te zeggen, omdat het gemiddeld zo’n twee tot drie maanden zit tussen verkoop en verhuizing.

Meer activiteit hypotheekmarkt

Het Kadaster ziet wél een duidelijk effect op de hypotheekmarkt van de crisis. Steeds meer mensen sluiten hun hypotheek over, uit angst voor rentestijgingen komende periode. Het totale aantal hypotheekaanvragen was in de maand maart bijna 100% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Het aantal oversluiters is verdriedubbeld, en, nog iets opvallends: 40% meer starters vroegen een hypotheek aan dan in maart 2019. Ben jij die starter op zoek naar een hypotheek? Of wil je nog profiteren van de lage hypotheekrente en je bestaande lening oversluiten? Neem contact op met één van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Kadastraal recht

Kadastraal recht is het bedrag dat het kadaster in rekening brengt voor een wijziging in hun registers, zoals een verandering van eigenaar of vestiging van een hypotheekrecht. Dit bedrag is …