Aantal woningen dat ‘onder water’ staat neemt af

6 mei 2015

HOUTEN – Het aantal woningen dat 'onder water' staat neemt af. Het herstel van de woningmarkt heeft ertoe geleid dat circa 165.000 woningen het afgelopen jaar weer 'boven water' zijn gekomen, aldus een inschatting van economen van de Rabobank. Dit houdt in dat voor steeds meer huizen geldt dat de waarde van het onderpand weer hoger is dan de hypotheek die erop rust.

Nu nog geldt voor 900.000 huishoudens dat hun hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Dit betreft een kwart van het totaal aantal huishoudens, zo schrijft Rabobank in het rapport. Een jaar geleden betrof dit nog zo'n 1,1 miljoen woningen, wat maakt dat er sprake is van een daling van 15%.

Volgens Rabobank is dit een gevolg van de stijging van de huizenprijzen. "In 2014 stegen de huizenprijzen gemiddeld met 0,9%, de eerste prijsstijging sinds 2008", zo stelt Rabobank woningmarkteconoom Pieter van Dalen. "Dit is positief voor de huizenbezitter met onderwaarde." 

De bank telde in 2014 tevens een recordaantal extra aflossingen op hypotheken. "Bij de Rabobank alleen al 4 miljard euro vorig jaar", aldus Van Dalen.

Wanneer men uitgaat van een gemiddelde huizenprijsstijging van 2% en de huidige aflossingstrend van woningbezitters, zou het naar verwachting tot 2019 duren voordat er weer evenveel huishoudens 'onder water' staan als voor het begin van de crisis (circa 450.000). Als deze trend doorzet, zal in 2025 nog slechts 3% van de huishoudens over een woning met onderwaarde beschikken. 

Bron: NU.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.