Aantal starters dat bod uitbrengt neemt toe

21 juni 2012

HOUTEN – Het aantal starters dat een bod uitbrengt op een woning neemt toe. De helft van de starters die zich oriënteren op de woningmarkt brengt nu ook daadwerkelijk een bod uit, wat betekent dat dit aantal verdubbelt is ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit een enquête-onderzoek dat de ING bank vandaag presenteerde.

Hoewel het daadwerkelijke aantal woningverkopen nog altijd maar zeer langzaam aantrekt en ook het consumenten vertrouwen in de woningmarkt niet is gestegen, benoemt de ING toch positieve gevolgen van het Lenteakkoord. Zo constateert men dat het vastzetten van de overdrachtsbelasting op 2% en de ongewijzigde hypotheekrentaftrek het meest doorslaggevend zijn geweest in de keuze van consumenten om nu te verhuizen. Wanneer weinig starters een bod uitbrengen is dit een teken dat men de economie nog te onzeker vindt of denkt dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen.

Van de koopwoningbezitters ga een meerderheid aan eerst de eigen woning te willen verkopen voordat zij overgingen tot het uitbrengen van een bod op een nieuwe woning. De ING ziet ook de aanpak van scheefhuurders, zoals dit opgenomen is in het Lenteakkoord, als mogelijke stimulans van de huizenverkoop.

Het enquête-onderzoek is in mei dit jaar uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO, welke beschikt over een database van 200.000 respondenten in Nederland. Voor dit onderzoek zijn 250 huurders ondervraagd die de intenties hebben om binnen nu en 2 jaar een huis te kopen en 833 eigenaren van koopwoning.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verkrijgingskosten

Verkrijgingskosten zijn de totale kosten van het verkrijgen van een woning, buiten aankoopprijs komen daar nog allerlei andere kosten bij. Je kunt hierbij denken aan de kosten van verhuizing, kosten …