Aantal NHG-hypotheken toegenomen

28 juli 2008

HOUTEN – In de eerste 2 kwartalen van dit jaar is het aantal NHG hypotheken ten op zichte van dezelfde periode van vorig jaar toegenomen. Dit heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen gemeld.

Het aantal NHG-hypotheken bedroeg 27.000, tegen 23.000 vorig jaar. Dit is een opvallende stijging, omdat in de eerste helft van het jaar 10 procent minder huizen van maximaal 265.000 euro zijn verkocht.

Een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hypotheek is een 'veilige' hypotheek waarmee consumenten gedekt zijn als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het Waarborgfonds Eigen Woning betaald aan de hypotheekverstrekker. Mensen die een NHG-hypotheek aangaan, betalen eenmalig 0,45 procent premie.

Een grote oorzaak van deze stijging is zonder twijfel de kredietcrisis. De kredietcrisis zorgt ervoor dat banken een voorkeur hebben voor de veilige NHG hypotheek.
NHG-hypotheken zijn daarnaast ook populair omdat ze goed verhandelbaar zijn voor de banken. “De afgelopen tijd zijn vaak hypotheken in pakketten doorverkocht. Veel van die portfolio’s zijn minder waard geworden, als gevolg van de onzekerheden rondom de kredietcrisis. Maar hypotheekleningen met NHG-garantie zijn goudgerand. Daar krijgen ze een topprijs voor”, aldus directeur Schiffer.

De stichting bouwt al sinds 1995 buffers op om mensen te behoeden voor grote verliezen als ze noodgedwongen hun huis uit moeten. Momenteel is er sprake van een saldo van zo’n 450 miljoen euro. Per jaar komt daar uit premie-afdracht en opbrengsten uit beleggingen nog eens 70 miljoen euro bij. Een flinke pot, zeker gezien het gemiddelde bedrag van 25 miljoen euro dat de stichting jaarlijks kwijt is aan betalingen voor huizen die met verlies moesten worden verkocht.

Schiffer: “Het is nu een flinke pot, maar het is bedoeld als een vangnet. Nu worden jaarlijks ongeveer duizend huizen verkocht met een verlies van 25.000 euro elk. Maar als de huizenmarkt plotseling draait, dan is het opletten geblazen. Als het aantal gedwongen verkopen stijgt naar 5000 en de schade per huis 50.000 euro, dan praat je opeens over een compensatiebedrag van 250 miljoen euro.”

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Nederlandse Vereniging van Makelaars in Onroerende Goederen (NVM)

De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. Ze bestaat sinds 1898 en heeft haar hoofdkantoor in Nieuwegein. Namens de leden zorgt de NVM voor belangenbehartiging richting …