Aantal hypotheekaanvragen met NHG daalt

15 april 2008

Ongeveer 19.000 huishoudens hebben in het eerste kwartaal van 2008 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal waren dit er bijna 22.000. Deze daling van bijna veertien procent loopt synchroon met de ontwikkelingen op de koopwoning- en hypotheekmarkt..

In het eerste kwartaal 2008 zijn 254 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. In het eerste kwartaal 2007 lag dit aantal op 232, een stijging van ruim acht procent. Ruim de helft van alle declaraties betreft gedwongen verkopen met verlies in de gemeente Rotterdam, de omgeving van Rotterdam (Vlaardingen, Schiedam, Dordrecht en Spijkenisse), de gemeente Den Haag en delen van Limburg (Sittard-Geleen, Venlo, Heerlen en Kerkrade). Dit beeld komt overeen met dat van 2007. Dit betekent dat de risico's van de financiering van het eigenwoningbezit in deze gemeenten kennelijk aanzienlijk hoger zijn dan in de rest van Nederland.

Opvallend in de cijfers over het eerste kwartaal van 2008 is dat in Rotterdam het aantal gedwongen verkopen stijgt. Bij 32 procent van de declaraties (2007: 26 procent) was sprake van een woning in Rotterdam; bij 9 procent van de declaraties (2007: 14 procent) was sprake van een woning in Den Haag.
 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Deze specifieke verzekering dekt schade aan derden, die jij of leden van je gezin per ongeluk veroorzaken. Iemand anders kan de kosten bij je claimen en …