Aantal hypotheekaanvragen blijft op peil

9 augustus 2016

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is in juli met 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar circa 29.000. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Mede door de stijging van vorige maand liep de teller voor heel 2016 op tot 193.800 aanvragen. Dat is 11 procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2015.

HDN

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruim vier op de vijf hypotheekofferte-aanvragen in Nederland. In juli werden wel 10 procent minder aanvragen geteld dan in de voorgaande maand. Die daling komt vooral door de zomervakantie, die elk jaar voor een dip in de hypotheekaanvragen zorgt.

Op Stoom

De woningmarkt is sinds het dieptepunt in 2013 weer behoorlijk op stoom. In juli meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat zij nooit eerder zoveel woningverkopen hadden geregistreerd als in het tweede kwartaal.

Stijging

De NVM schat dat het in de totale koopwoningmarkt gaat om 55.000 transacties, een stijging van 15 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Reservefonds

Een reservefonds is een fonds met bijdragen van bijvoorbeeld appartementseigenaren voor toekomstige uitgaven, zoals voor onderhoudswerkzaamheden.