Aantal appartementen neemt toe

20 november 2008

HOUTEN – Een steeds groter deel van de Nederlandse nieuwbouwwoningen is een appartement. Over twee jaar zal het percentage appartementen voor het eerst boven de 40 procent uitstijgen.

Bouwkennnis heeft berekend dat ongeveer 40 procent van de 70.000 woningen die in 2010 opgeleverd worden een appartement zal zijn. Het percentage appartementen neemt al jaren toe. In 2004 bedroeg dit percentage nog 25% en in 2008 bedraagt het percentage inmiddels al 38,8%.

Projectontwikkelaars kiezen massaal voor appartementen, omdat deze relatief goedkoop te bouwen zijn en er dus veel winst op gemaakt kan worden. Terwijl huizenkopers juist de voorkeur lijken te hebben voor een woning met een tuin.

Volgens Bouwkennis worden er dit jaar 84.000 nieuwe woningen opgeleverd, het hoogste aantal van dit decennium. Er wordt voor de komende jaren echter een sterke daling in de bouw van woningen verwacht in verband met de recessie en kredietcrisis. In 2010 zullen er slechts 70.000 woningen opgeleverd worden.

Bouwkennis geeft aan dat de economische onzekerheid voor minder verhuizingen zorgt. De kopers van nieuwbouwwoningen zijn voor een groot deel de eigenaren van bestaande koopwoningen en die verhuizen nu niet, dus dit heeft gevolgen voor het aantal nieuw te bouwen woningen.

Bron: Metro

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aflossingsnota

Als de hypotheek in zijn geheel wordt afgelost gaat dit vaak samen met een algeheel royement. Hierbij maakt de geldgever eerst een aflossingsnota op, waarop het bedrag staat dat moet …