Aanschaf van monument voordeliger

18 juni 2009

HOUTEN – Mensen die een Rijksmonument willen kopen zijn daarover geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd.

Dat is onlangs besloten door Jan Kees de Jager (Financiën) naar aanleiding van een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op 1 mei. Een woordvoerder van Financiën zei dat de maatregel dan ook ingaat vanaf die datum.

De 6 procent overdrachtsbelasting voor Rijksmonumentale gebouwen hoefden rechtspersonen, zoals stichtingen of bedrijven, al niet te betalen. Particulieren daarentegen moesten dit wel betalen. Een koper vond dit oneerlijk en heeft dit, met succes, aangevochten. De afschaffing van de overdrachtsbelasting op Rijksmonumenten scheelt op een gebouw van 1 miljoen euro zo’n 60.000 euro aan belasting.

Het onderscheid tussen rechtspersonen en particulieren was hier ten onrechte vond het Hof. De Jager was het hier mee eens en heeft daarom de overdrachtsbelasting voor Rijksmonumenten meteen afgeschaft.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Tweede oplevering

In de model koop-/aannemingsovereenkomst wordt er van slechts één oplevering gesproken. Op dat moment dient de woning ‘geheel gereed voor bewoning’ te zijn. De overeenkomst voorziet niet in een tweede …