Aanpassingen hypotheekvoorwaarden niet doorgevoerd

11 februari 2019

De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt nog steeds toe. Geldverstrekkers wijzigen hierom steeds vaker hun hypotheekvoorwaarden, sommigen doen dit haast maandelijks. Collega-hypotheekadviseurs signaleerden dat velen achterlopen met het daadwerkelijk doorvoeren van die aanpassingen.

Gunstiger voorwaarden

De drie grootbanken ING, Rabo en ABN Amro hebben de laatste jaren steeds meer ruimte moeten maken voor nieuwkomers als Tellius-  of Munt Hypotheken. Door bepaalde voorwaarden te versoepelen of gunstiger te maken, hopen geldverstrekkers extra klanten te trekken. Maar vaak ziet de consument deze wijzigingen helemaal niet terug in de algemene voorwaarden van hun uiteindelijke hypotheekovereenkomst. Hoe komt dit?

Tijdrovende wijzigingen

In de eerste plaats kost het natuurlijk tijd om wijzigingen door te voeren. Geldverstrekkers kiezen er meestal voor om gunstiger voorwaarden eerst met de wereld te delen voordat ze tot aanpassen overgaan. Bijvoorbeeld de belofte dat de rente automatisch wordt aangepast als een huis meer waard wordt. Dit is uiteindelijk een ingewikkelde, tijdrovende wijziging, die vaak pas veel later werkelijk kan worden toegepast.

Expres niet doorvoeren

Soms ook voeren geldverstrekkers een wijziging expres niet door in de algemene voorwaarden. Dit omdat zo’n aanpassing heel erg van het moment afhankelijk is, van de rentestand bijvoorbeeld. Een hypotheekverstrekker wil dan de ruimte houden om zo’n aanpassing weer makkelijk terug te trekken mocht het minder gunstig uitpakken. Dit levert natuurlijk de nodige onzekerheid en stress op bij (nieuwe) klanten, waar kunnen ze wél en waar kunnen ze niet van op aan?

Adviseur to the rescue

Wat kun je doen aan deze onzekerheid als hypotheeknemer, behalve alert en opmerkzaam zijn? Zorg dat je een betrouwbare, ervaren hypotheekadviseur in de arm neemt. die kan ervoor zorgen dat de geldverstrekker de voorwaarden die hij belooft ook daadwerkelijk nakomt. Óók als verderop in de looptijd blijkt dat er regelingen niet lopen zoals eerder voorgespiegeld door de verstrekker.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Premiekoopwoning

Een premiekoopwoning noem je ook wel sociale koopwoning. Voorheen heette dit een premie A woning. Het is een (eventueel nog te bouwen) woning waarvoor het Rijk in de vorm van …