Aankoop nieuwe woning wordt uitgesteld

13 mei 2009

HOUTEN – De aankoop van een nieuwe woning wordt nog even uitgesteld door huizenzoekers. Om financiële redenen of vanwege de verwachting dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen blijven mensen liever nog even in de huidige woning zitten. Dit meldde onderzoeksinstituut TNS Nipo.

Vorig jaar waren er 246.000 Nederlanders actief bezig met een hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning volgens TNS Nipo. Ongeveer de helft (51 procent) denkt dat de woningprijzen nog verder zullen dalen en heeft daarom de koop van een nieuwe woning uitgesteld. Vanuit financieel oogpunt blijft 53 procent nog even in de huidige woning wonen.

Als gevolg van de financiële crisis ligt voor 76.000 mensen het huis dat zij op het oog hadden niet meer binnen bereik. Zij kunnen het huis niet meer betalen omdat het bedrag dat aan hypotheek wordt verstrekt flink omlaag is gegaan. Ongeveer de helft (117.000) van alle huishoudens (246.000) die zich oriënteren op een hypotheek, heeft ook een offerte aangevraagd. Een kwart geeft de huidige situatie op de woningmarkt als reden dat de hypotheek nog niet daadwerkelijk is afgesloten.

42 procent is nog bezig met zoeken of beslissen. Van 15 procent van de huiseigenaren is de huidige woning nog niet verkocht en 11 procent heeft een huis op het oog dat boven het budget ligt.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overdrachtsbelasting

Heb je een huis gekocht? Dan heb je te maken met overdrachtsbelasting. Deze belasting moet worden betaald door de koper van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting voor woningen en bijbehorende …