Aanbod monumenten verzameld op website

11 december 2018

Altijd de droom gehad om in een monumentaal kasteeltje te wonen? Of – waarschijnlijk iets haalbaarder – er ooit in eentje te overnachten? Sinds kort is er een speciaal onlineplatform waar het complete Nederlandse aanbod historische panden op is verzameld. Voor verhuur, verkoop of kort verblijf.

Nationaal Monumenten Portaal

Het FD noemt het een ‘Funda voor monumenten’, deze digitale plek waar het complete aanbod aan buitenplaatsen, bijzondere locaties en monumentale panden te vinden is. Er is door de sector zelf een ton geïnvesteerd in het project met de klinkende naam: Nationaal Monumenten Portaal. De overheid ziet monumentenbeheer niet meer als haar kerntaak, waardoor er juist voor de sector zelf behoefte is aan een dergelijke georganiseerde plek waar aanbod en vraag samenkomen.

Einde versnippering

Het portaal moet een einde maken aan de versnippering van het aanbod van historische panden. Leegstand en verloedering dreigt namelijk, vooral in monumentaal vastgoed buiten de Randstad. Er is weinig interesse van huurders of kopers en de schaarse geïnteresseerden komen vaak niet bij hen terecht door de beperkte online vindbaarheid van de panden.

Woonhuizen

Er zijn in Nederland naar schatting zo’n 116.000 monumenten, waarvan meer dan de helft – 66.000 gebouwen – de status van rijksmonument hebben. De rest is gemeentelijk monument. Het grootste gedeelte van dit enorme aantal wordt door particulieren gebruikt als woonhuis en ligt in een stadscentrum. Het portaal is echter niet alleen op woonhuizen gericht, maar ook op bijzondere evenementenlocaties of overnachtingsplekken.

Dé marktplaats

Initiatiefnemer van de website is de Nationale Monumenten Organisatie (NMO), die hoopt dat het portaal echt de marktplaats van de Nederlandse monumenten wordt. Naast particulieren mogen natuurlijk ook organisaties als Staasbosbeheer, Hendrick de Keijser en Natuurmonumenten hun aanbod plaatsen.

 

Afbeelding: Dorpsdijk 9, Rumpt – aangeboden door De Landerije makelaars en adviseurs op het Nationaal Monumenten Portaal

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Dit is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaalt en je gedurende de gehele looptijd van de hypotheek niets aflost. Het aflossen van de hypotheek …