85.000 bezoekers Open-Huizendag

2 oktober 2017

Eén keer in het halfjaar organiseert makelaarsvereniging NVM de Open Huizendag. De 85.000 belangstellenden konden dit weekend vrijblijvend binnenkijken in een selectie aan woningen die speciaal voor de gelegenheid waren opengesteld. Vergeleken met eerdere edities waren er minder huizen te bezichtigen, maar dat deed weinig af aan het hoge bezoekersaantal.

Geen urgentie

In de Randstad was er – zoals verwacht – de meeste belangstelling voor de Open Huizendag, hier waren ook de meeste huizen te bezichtigen. Toch merkt het NVM dat ook juist hier steeds minder huizen deelnemen. Het is gewoonweg niet meer nodig: woningen staan zo kort in de verkoop, dat meedoen niet meer urgent is.

Van 62 naar 15

Zo’n 1% van de te koop staande woningen deed mee met de Open Huizendag. Dan gaat het om zo’n 7.000 woningen. In de stad Utrecht meldde Lauteslager Makelaars dat vijftien woningen uit hun aanbod meededen aan de Open Huizendag. Vijf jaar geleden, middenin de crisis, lag dit getal veel hoger. Toen namen 62 huizen van alleen al deze makelaar deel.

Hypotheek binnen 1 dag

De hypotheekverstrekker Florius stunt rond de Open Huizendag met een heel bijzondere actie: ‘Hypotheek binnen 1 dag’. Waar de Rabobank recent al reclame maakte voor de hypotheek binnen een week, doet Florius er nog een schepje bovenop. Juist rond zo’n groot evenement, waar mogelijke kopers snel moeten beslissen, is een dergelijke hypotheek een uitkomst. Het is dan wel van belang dat de woningzoekende alle belangrijke documenten vast bij de hand heeft.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Renteverlies tijdens de bouw

Na de passeerdatum ontstaat in de regel het zogenaamde ‘renteverlies tijdens de bouw’. Na het passeren van de hypotheek boekt de notaris de gehele hypotheek naar een nieuwbouwdepot over. Uit dit …