5 budgettips voor het inrichten van je nieuwe huis

15 augustus 2017

Als je net een hypotheek hebt afgesloten en een huis hebt gekocht, volgen nog flinke uitgaven. Er moet vaak het een en ander verbouwd en opgeknapt worden, en het complete huis moet worden ingericht. Hypotheekrente.nl verzamelde 5 creatieve tips waardoor de interieurkosten niet de pan uit rijzen.

1. Een tweede leven

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om geen nieuwe, maar tweedehands meubels aan te schaffen. Maar waar begin je met zoeken? Het kan natuurlijk via het alom bekende Marktplaats, waar je fijne pareltjes kan vinden door het invoeren van de juiste zoektermen. Ben je iemand die liever geen online meubelaankopen doet? Dan zijn er genoeg rommel- en vlooienmarkten waar het hart kan worden opgehaald. Op 16 en 17 september is bijvoorbeeld de grootste vlooienmarkt van Europa in de IJ-hallen in Amsterdam. Wil je helemaal goedkoop een nieuw interieur scoren? Word dan op Facebook lid van de (nog steeds populaire) ‘Gratis af te halen’-groep in jouw buurt.

2. Sample sales

Ga je toch liever voor een nieuwe salontafel uit die ene, mooie woonwinkel, maar laat het budget het niet toe? Houd dan de Facebookpagina van de favoriete woonwinkel in de gaten, want in ieder geval één tot twee keer per jaar houden ze een sample sale. Daar verkopen ze tegen een lage prijs spullen die in de winkel hebben gestaan en wellicht wat gebruikerssporen vertonen. Vaak valt het heel erg mee met die beschadigingen, en als je er vroeg bij bent op een sample sale, liggen de bijzondere items nog voor het grijpen.

3. Kunst op de muur (lenen)

Een mooi, opvallend kunststuk aan de muur kan veel doen voor een inrichting, zelfs bepalend zijn in de sfeer en de stijl van een ruimte. Heb je geen geld voor een duur kunstwerk aan de muur? Je zou ervoor kunnen kiezen om een bekend, door jou geliefd kunstwerk af te laten drukken en ingelijst aan de muur te hangen. Of, nog speelser (en experimenteler): het uitgeprinte werk bijvoorbeeld in drie stukken te knippen en in drie delen aan de muur te bevestigen. Wil je wel graag een écht, origineel piece of art hebben hangen? Word dan lid van de kunstuitleen. Voor een relatief klein bedrag kun je voor een periode een kunstwerk huren. Tot slot kun je natuurlijk ook zélf de kwast ter hand nemen…

4. Do It Yourself

Als je online zoekt op interieurtrends, struikel je over allerlei toffe DIY-ideeën. Verschillende nationale en internationale creatieve bloggers leggen op hun pagina stap voor stap uit hoe je zelf die toffe tuinbank in elkaar zet, hoe je van oude badhanddoeken een hip vloerkleed maakt of hoe je die ene fotogalerij aan de muur het mooist kan laten uitkomen. Ook op Pinterest zijn talloze leuke projecten te vinden die je kunnen inspireren om met veel creativiteit en weinig budget je huisje in te richten. 3 Nederlandse DIY-interieurbloggers die eruit springen in enthousiasme en werkbare projecten zijn A Cup of Life, Remade With Love & Interieurdesigner.nl.

5. Groene vingers

Naast kunstwerken en fotogalerijen op de muur, is er nog iets wat eenvoudig en met een klein budget de sfeer in huis verlevendigt: planten! Koop een plant met veel takken en bladeren en zet er een paar bij elkaar, zo voeg je textuur en kleur toe aan de kamer. Op het moment is de pannekoekplant heel populair, een plantje dat heel makkelijk te verzorgen en te stekken is. Bedenk je wel vóór je een dergelijke aankoop doet wat voor soort plant past bij je, óók qua verzorging. Ben je van het vergeetachtige soort? Dan is een hip kastje met verschillende kleine cactussen misschien een beter idee dan een grote, bloeiende plant die veel water nodig heeft.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hoog-laagconstructie

Wanneer je kapitaal opbouwt in een levensverzekering kunt je ervoor kiezen om dit te doen door middel van de hoog-laagconstructie. Dit betekent dat je de eerste jaren een veel hogere …