35 miljoen euro naar fonds voor Verenigingen van Eigenaren

3 december 2014

HOUTEN – Het kabinet zal Verenigingen van Eigenaren (VvE's) stimuleren om meer aan energiebespraing te doen. Minister Stef Blok van Wonen geeft aan 35 miljoen euro vrij te maken voor een speciaal fonds dat garant zal staan voor leningen van VvE's ten behoeve van energiebesparende maatregelen. Dit betekent dat VvE's voortaan minder rente betalen aan de bank.

Blok maakte de plannen maandag bekend op het jaarcongres van koepelorganisatie VvE-Belang. De 10.000 hierbij aangesloten VvE's beheren gezamenlijk ruim 1,2 miljoen appartementen in Nederland.

Blok hoopt dat huiseigenaren meer aan energiebesparing gaan doen. Tevens wil hij verloedering tegen gaan door VvE's te dwingen om jaarlijks geld opzij te zetten voor onderhoud. Waarschijnlijk wordt dit een percentage van de herbouwwaarde van het pand.

Kees van Oomen, directeur van VvE-Belang, laat weten erg blij te zijn met deze stap. "Tot nu toe was het voor alle VvE's wel verplicht om een reservefonds aan te houden, maar er was geen minimale hoogte bepaald." Het kan voorkomen dat er bij VvE's geen geld beschikbaar is voor groot onderhoud aan bijvoorbeeld een lift of dak. Vaak moet dit dan betaald worden door de woningeigenaren, die hier vaak eveneens geen geld voor hebben.

De precieze hoogte van de reservering zal later vastgesteld worden. "Tot nu toe gaat men ervan uit dat een reservering ter grootte van 0,3% en 0,5% van de herbouwwaarde voldoende is. Onderzocht moet worden of dat ook daadwerkelijk zo is", aldus Oomen. 

Bron: Nu.nl 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verklaring van erfrecht

Aan de hand van een verklaring van erfrecht wordt een nalatenschap verdeeld. De verklaring van erfrecht wordt door de notaris afgegeven.