3 onmisbare vragen bij een huisbezichtiging

22 juni 2017

Ben je van plan binnenkort een huis te kopen of te verkopen? Dan is het handig om goed voorbereid te zijn. Hypotheekrente.nl helpt je de juiste vragen te stellen zodat je geen miskoop doet óf (als verkoper) niet met je mond vol tanden staat.

1. Waarom wordt het huis verkocht?

Dit is áltijd een goede vraag om te stellen! Niet alleen om te ontdekken in welke staat het huis en de buurt zijn, maar ook om te polsen hoe graag en hoe snel de verkoper van z’n huis af wil. Op zo’n rechtstreekse vraag krijg je meestal een eerlijk antwoord, maar mocht er een beetje ontwijkend worden gereageerd, vraag dan door. Hoe lang heeft de verkoper bijvoorbeeld in het huis gewoond? Wat gaat de verkoper niet missen aan dit huis? Hoe lang staat het huis al te koop? Of: hoe lang hebben vorige eigenaren er gewoond?

2. Wat is er de laatste jaren aan onderhoud gedaan?

Meestal staat het recent gepleegde onderhoud wel in een verkoopadvertentie, maar toch is het ook goed hier nog eens rechtstreeks naar te vragen. Wat is het grote en kleine onderhoud dat de laatste jaren aan de woning is gedaan? Zo krijg je wellicht ook antwoord op de onderliggende vraag (of je stelt ‘m hardop): Wat in huis is nodig aan een onderhoudsbeurt toe en wat zijn de kosten daarvan? Hoe oud is bijvoorbeeld de CV-ketel? Een gemiddelde CV-ketel gaat zo’n 15 jaar mee, voordat ‘ie à €2000,- vervangen moet worden.

3. Wat zijn de oorzaken van (zichtbare) gebreken?

Natuurlijk moet je de verkoper eerst vragen naar de eventuele gebreken van het huis, maar als je daar naar je idee niet volledig antwoord op krijgt, ga je zelf op zoek. Een paar tips:

a. Check goed of er vocht- of schimmelplekken in de muren zitten. Vooral op de bovenste etage, vlak onder het dak. Daarnaast: Hebben de ramen ventilatiemogelijkheden? Steek je neus ook in aanwezige kruipruimtes. Ruik het er naar champignons? Dan is er waarschijnlijk een vochtprobleem.

b. Zitten er scheuren in de vloer of staat ze iets scheef? Dit kun je extra checken door een knikker over de vloer te laten gaan. Mocht de knikker aan de rol gaan, is er waarschijnlijk sprake van een verzakking van de fundering van het huis.

c. Vraag om een asbest-vrij verklaring. Is die er niet? Dan neem je een groot risico: er is waarschijnlijk nooit een asbestinventarisatie geweest.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Taxatiekosten

Er is geen vaststaand tarief voor een taxatie, dus de taxatiekosten variëren per taxateur.