2017: Recordbedrag in huizenmarkt?

26 september 2017

Het CBS en het Kadaster publiceerden recent de cijfers van hun onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Wat blijkt? Nog nooit is er zoveel geld omgegaan in de huizenmarkt.

Meer dan 40 miljard

Van januari t/m augstus is er €40,4 miljard omgegaan in de Nederlandse woningmarkt. In 2016 lag dit bedrag over dezelfde periode 26% lager. Niet eerder was de geldstroom in de koophuizensector zo groot. Door deze grote voorsprong is een recordbedrag voor het jaar 2017 zo goed als zeker.

Een blijvende stijging

Hoe dit recordbedrag tot stand is gekomen, is het CBS wel duidelijk: een combinatie van hogere huizenprijzen én meer transacties. In de maand augustus lag de koopprijs zon 7,8% hoger in vergelijking met 2016. Deze stijging houdt nu al minstens vier maanden aan en lijkt voorlopig niet onderbroken te worden.

Stukje geschiedenis

In augustus 2008 bereikten de huizenprijzen een flinke piek. Daarna daalden de prijzen onder invloed van de kredietcrisis tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er echter alweer sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal zijn de prijzen nu zo’n 21% hoger. In de eerste acht maanden van dit jaar verwisselden 155.040 woningen van eigenaar, dit aantal overtreft het jaarniveau van de crisisjaren flink.

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek? De hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel dat iemand met een hypotheek op een eigen woning ontvangt van de belastingdienst. Over de hypotheek, de lening die je hebt afgesloten …