1,7 miljard extra afgelost op Rabobank-hypotheken

29 augustus 2017

Recent werden de halfjaarcijfers van de Rabobank gepresenteerd. Daaruit bleek dat klanten van de bank afgelopen halfjaar voor 8,3 miljard aan hypotheekschulden hebben afgelost. Dit is maar liefst 1,7 miljard meer dan in de eerste helft van 2016. Ook andere banken herkennen deze trend van extra aflossen. Waar komt dit vandaan?

Extreem lage spaarrentes

Geld sparen is tegenwoordig niet lucratief meer door de extreem lage spaarrentes. Op de Rabo Spaarrekening wordt op dit moment bijvoorbeeld slechts 0,05 procent rente geboden. Het geld wordt daarom niet meer vastgezet op een spaarrekening, maar in andere dingen ge√Įnvesteerd. Bijvoorbeeld in het aflossen van de hypotheek, wat veel scheelt op de maandlasten.

Daling hypotheekschuld

De Rabobank verkocht door het aantrekken van de huizenmarkt ook een heleboel nieuwe hypotheken. Toch daalde de uitstaande hypotheekschuld met 1 miljard euro, tot een (luttele) 194,5 miljard. Bij de ING Bank is eenzelfde trend te herkennen, zij het nog duidelijker: hier daalde de uitstaande hypotheekschuld met 3,5 miljard naar 117,4 miljard. Bij ABN Amro groeide de hypotheekportefeuille juist met 300 miljoen tot 151 miljard.

Grote banken verliezen marktaandeel

Deze gedaalde hypotheekschuld bij twee grote banken heeft niet veel invloed op de totale Nederlandse hypotheekschuld. Volgens de Nederlandsche Bank blijft deze schuld juist verontrustend hoog. De drie grootste banken verliezen marktaandeel aan nieuwkomers. Al sinds de crisis liep hun aandeel terug van 75 naar 50 procent.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Renteverlies tijdens de bouw

Na de¬†passeerdatum ontstaat in de regel het zogenaamde ‘renteverlies tijdens de bouw’. Na het passeren van de hypotheek boekt de notaris de gehele hypotheek naar een nieuwbouwdepot over. Uit dit …