13.000 bezoekers Open Huizen Dag

1 april 2019

30 maart was het weer zover: de dag waarop mensen op zoek naar een huis zonder afspraken met makelaars of derden het aanbod in hun omgeving eens van dichtbij kunnen bekijken. De afgelopen jaren was de Open Huizen Dag een groot succes, maar dit voorjaar viel het wat tegen.

Anders dan in de crisisjaren

Er waren zo’n 13.000 mensen op de been om – misschien wel – hun droomhuis te bezichtigen. Gemiddeld gingen ze bij vijf woningen langs, er werden zo’n 65.000 bezoekjes afgelegd. Waar de Open Huizen Dag afgelopen jaren een haast onmisbaar evenement was om kopers voor je woning te interesseren, nemen tegenwoordig nog maar weinig verkopers de moeite om deel te nemen. In de crisisjaren stonden er bij zo’n 50.000 woningen de deuren open, inmiddels is dit aantal geslonken tot 12.500 tijdens de laatste editie.

Digitaal sneller

Waarom is dat aantal zo gedaald? Het antwoord is simpel: er is zo’n krapte op de woningmarkt, dat elke huizenzoeker al helemaal op de hoogte is van het actuele aanbod. Woningsites als Funda, Jaap en HuizenZoeker worden dagelijks gecheckt en nog vóór de gemiddelde woningjager een bezichtiging heeft kunnen plannen, is de woning al onder bod, want een ander was toch sneller.

Tachtig bezoekers voor één huis

Toch geldt het beschreven tafereel niet voor heel het land, op bepaalde plekken buiten de Randstad – in de provincie Groningen bijvoorbeeld – staan huizen veel langer te koop. Toch was het juist daar, in de hoofdstad van die provincie, dat een huis wel heel populair bleek. Volgens de organiserende makelaarsvereniging kwamen er bij één woning daar maar liefst tachtig bezoekers langs.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Maatschappelijke gebondenheid

In sommige gemeenten is maatschappelijk gebondenheid met een gemeente of regio bepalend voor het ontvangen van een huisvestingsvergunning.