12 procent sluit consumptief krediet af voor aankoop woning

11 april 2016

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek financieren met een consumptief krediet? 12 procent van de huizenkopers verlaagt het hypotheekbedrag door een consumptief krediet af te sluiten voor de bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Vaak op advies van een financieel adviseur. Dat blijkt uit consumentenonderzoek van toezichthouder AFM. Een consumptief krediet afsluiten naast een maximale hypotheek is volgens de AFM niet verboden, maar brengt wel risico’s met zich mee.

Geen eigen geld maar krediet

De overheid verlaagt de laatste jaren stapsgewijs de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning: de Loan to Value (LTV). De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde is nu 102 procent en wordt in 2018 verlaagd tot 100 procent. Voor de bijkomende kosten, zoals de kosten koper, moeten huizenkopers daarom in veel gevallen eigen geld inbrengen. De overheid verlaagt de LTV om huizenkopers beter te beschermen tegen het risico op een restschuld en financiële problemen.

Consumptief krediet (on)verantwoord?

De AFM waarschuwt dat als de bijkomende kosten niet meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek een consumptief krediet afsluiten risicovol is. Volgens de AFM en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vergroot een consumptief krediet bij aankoop van een woning de kwetsbaarheid van consumenten als zij maximaal lenen. Als de lasten van de hypotheek substantieel lager zijn dan de maximale hypotheeklasten kan een consumptief wél verantwoord worden verstrekt in aanvulling op een hypotheek.
De AFM is in gesprek met kredietverstrekkers om de leennormen voor een hypotheek en een consumptief krediet, die nu nog verschillen, te harmoniseren.

Wat kan ik maximaal lenen?

Benieuwd wat u kunt lenen? U kunt nu de maximale hypotheek berekenen of een offerte aanvragen voor persoonlijk advies.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Oudedagslijfrente

De oudedagslijfrente is een levenslange lijfrente waarbij de belastingplichtige de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde is. De uitkering van de termijnen moet uiterlijk ingaan in het jaar dat de leeftijd van 70 …