Maximale hypotheek berekenen

Gebruik onze tool en bereken direct de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Direct iemand spreken? Je kunt ook bellen of whatsappen met één van onze experts. 030 237 44 88

Waarom is het belangrijk om je hypotheek te berekenen?

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk dat je de komende dertig jaar de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen. Zowel voor jezelf als voor je hypotheekverstrekker.

Vooraf wordt daarom berekend wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt deze ook zelf berekenen met de tool hierboven. Zo krijg je een indicatie van jouw maximale hypotheekbedrag. Het is een snelle, simpele manier om erachter te komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een indicatie is. Maak voor een exacte berekening van jouw maximale hypotheek een afspraak met onze adviseurs.

Zo werkt het berekenen van je hypotheek

Met onze tool bereken je eenvoudig globaal je maximale hypotheek. Hiervoor vul je eerst je bruto jaarinkomen in. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek kan zijn. Vul vervolgens ook je leeftijd in. Iedereen boven de 18 jaar mag een hypotheek aanvragen, maar vanaf 57 jaar wordt er rekening gehouden met een seniorenhypotheek. Hierdoor kan de berekening lager uitvallen. Heb je een partner? Vul dan ook zijn of haar bruto jaarinkomen en leeftijd in. De tool berekent dan de maximale hypotheek op basis van het gezamenlijke inkomen.

Je kunt met de tool hierboven online jouw hypotheek berekenen. Deze berekening is echter een indicatie: neem voor een advies op maat contact op met onze hypotheekadviseurs. Er zijn bij de berekening van jouw hypotheek namelijk ook externe factoren van invloed. Bijvoorbeeld de hoogte van de rente, hypotheekrenteaftrek, loan-to-value en vrijstelling overdrachtsbelasting. Hieronder lichten we toe hoe deze externe factoren een rol spelen bij de berekening van jouw maximale hypotheek.

Hoogte van de hypotheekrente

Een belangrijke externe factor is de hoogte van de hypotheekrente. Dit is de rente die je moet betalen over je hypotheek. Hoe lager de hypotheekrente is, hoe makkelijker je de netto maandlasten kunt betalen. Er gaat dan namelijk een kleiner deel van je inkomen op aan rente. Hier houden geldverstrekkers rekening mee, waardoor je met een lagere rente een hogere hypotheek kunt krijgen.

Hypotheekrenteaftrek

Een andere belangrijke factor is de hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscaal aantrekkelijke regeling die ervoor zorgt dat je netto hypotheeklasten lager uitvallen. Met deze regeling is het maximale bedrag dat je kunt lenen een stuk hoger in vergelijking met de meeste andere landen, waar dergelijke regelingen niet (meer) bestaan. Is je hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten? Dan geldt wel dat de rente alleen aftrekbaar is als de lening annuïtair wordt afgelost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Loan-to-value

Loan-to-value (LTV) is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis in procenten. In 2024 ligt deze vast op maximaal 100%, wat betekent dat je maximaal de marktwaarde van de te kopen woning mag lenen. Hierdoor is het niet mogelijk om een verbouwing via je hypotheek te financieren. Er geldt echter een uitzondering wanneer je wilt verduurzamen. Wil je bijvoorbeeld betere isolatie of een warmtepomp installeren in je nieuwe woning? Dan mag de LTV-ratio hoger zijn. Je kunt dan maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Als je in Nederland een woning koopt, dan betaal je overdrachtsbelasting. Dit is standaard 2% van de waarde van de woning. Sommige huizenkopers krijgen hier vrijstelling van. Dit geldt voor iedereen die jonger is dan 35 jaar en een woning van maximaal € 510.000 wil kopen. De vrijstelling overdrachtsbelasting speelt een rol bij het berekenen de maximale hypotheek. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling overdrachtsbelasting? Dan vergroot dit namelijk je leencapaciteit. Een eis is wel dat je zelf in de woning gaat wonen. Als je de woning gaat verhuren, kom je niet in aanmerking voor de vrijstelling.

Maximale hypotheek berekend, en nu?

Je weet nu hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Maar bij het afsluiten van een hypotheek komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen de maximale hypotheek berekenen. Zo heeft iedere hypotheekverstrekker zijn eigen voorwaarden. Hierbij kun je denken aan:

  • geldigheidsduur van de offerte
  • duur van de rentevaste periode
  • mogelijkheden bij verhuizen
  • hoeveel je boetevrij mag aflossen

Het is belangrijk om de voorwaarden goed te vergelijken, zodat je de juiste keuze maakt. Heb je hulp nodig bij het vergelijken van hypotheekverstrekkers? Of ben je benieuwd welke hypotheekvorm bij jou past? Maak dan een afspraak met onze adviseurs. Naast dat zij je maximale hypotheek berekenen, helpen zij je graag bij het kiezen van een geschikte hypotheek op basis van jouw situatie en wensen. Zo ben je er ook in de toekomst zeker van dat je een hypotheek hebt die bij jou past.

Wat zijn de vervolgstappen?

Wanneer je jouw maximale hypotheek berekening hebt ontvangen, weet je precies wat jouw budget is voor je nieuwe huis. Met je hypotheek kun je het volledige aankoopbedrag van het huis lenen. Je kunt ook eigen geld inbrengen om een deel van het aankoopbedrag te financieren. Hierdoor valt je hypotheek lager uit, en heb je dus lagere netto maandlasten. Hou er echter wel rekening mee dat er extra kosten komen kijken bij het kopen van een huis. Hierbij kun je denken aan de kosten koper, taxatiekosten en makelaarskosten. Ook de verhuizing zelf en een eventuele verbouwing kosten geld. Zorg dus dat je niet al je spaargeld in de aankoop steekt, maar dat je altijd wat geld achter de hand houdt.

Wil je jouw nieuwe huis verbouwen? Voorheen kon je de kosten hiervoor meefinancieren met je hypotheek via een bouwdepot, maar dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Er geldt echter een uitzondering wanneer je jouw huis wilt verduurzamen. Je kunt dan maximaal 106% van de marktwaarde van je huis aan hypotheek krijgen. Onder het verduurzamen van je huis vallen bijvoorbeeld de volgende werkzaamheden:

  • spouwmuur isoleren
  • dak isoleren
  • isoleren met HR++ of triple glas
  • zonnepanelen installeren
  • warmtepomp installeren

Hoe berekenen wij jouw maximale hypotheek?

Je maximale hypotheek berekenen doen we online aan de hand van een aantal gegevens die je zelf in kunt vullen. Het gaat hierbij om je leeftijd en inkomen, en de leeftijd en het inkomen van je eventuele partner. De online tool geeft je een globale inschatting van de maximale hypotheek.

Laat je jouw maximale hypotheek berekenen bij een van onze adviseurs? Dan nemen zij ook nog andere factoren mee in de berekening, zoals je financiële verplichtingen en de actuele rentestand. Onder financiële verplichtingen vallen bijvoorbeeld leningen en partneralimentatie. Ook schulden die je in het verleden hebt gehad, worden meegenomen in de berekening. Deze staan namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je kunt hierbij denken aan:

  • studieschuld
  • rood staan bij de bank
  • kopen op afbetaling
  • doorlopend krediet

Onze adviseurs weten precies waar zij rekening mee moeten houden in de berekening van jouw maximale hypotheek. Het is daarom verstandig om contact met ons op te nemen als je jouw exacte hypotheekbedrag wilt weten.

Waarmee kunnen we je helpen?