Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is meer dan eens verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Om hun risico te verkleinen eisen banken namelijk dat het gedeelte boven de executiewaarde wordt afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Bij een hypotheek met NHG is een overlijdensrisicoverzekering dan ook verplicht bij een marktwaarde van boven de 80%. Bij een hypotheek zonder NHG hanteren geldverstrekkers andere eisen, zoals 50% of 60%.

Een overlijdensrisicoverzekering is dus vaak verplicht en zeker ook verstandig. Een ORV kan namelijk voorkomen dat een nabestaande in financiële problemen komt na het overlijden van zijn of haar partner. Maar wat zijn de kosten en wat is de premie van een overlijdensrisicoverzekering? Lees hier meer over het waarom van de ORV en hoe je een overlijdensrisicoverzekering kunt berekenen.

Partner kan in woning blijven

Wat is een ORV? Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een grote som geld uitkeert aan nabestaanden wanneer de verzekerde (vóór een bepaalde datum) overlijdt. Met het uitgekeerde bedrag kan de hypotheek vervolgens worden afgelost. Daardoor blijven nabestaanden niet achter met een grote schuld. Ook kan in veel gevallen de achterblijvende partner in de woning blijven wonen doordat de hypotheek (deels) is afgelost en de woonlasten daardoor lager zijn.

Voorwaarden hypotheek

Of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is en welk bedrag afgedekt moet worden, verschilt per geldverstrekker. Informeer daarom naar de voorwaarden van jouw hypotheek. Niet in alle gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht, maar vaak wel verstandig. Je kunt voor hetzelfde bedrag als je lening verzekeren, maar dan betaal je ook veel premie. Ook kan in veel gevallen een deel van de hypotheek worden verzekerd. De kosten overlijdensrisicoverzekering liggen in dat geval en stuk lager. Voor een hypotheek met NHG gelden weer andere voorwaarden.

Hypotheek met NHG

Bij een hypotheek met NHG moet het gedeelte boven de 80% marktwaarde verplicht afgedekt worden met een OVR. Wij van Hypotheekrente.nl zullen een voorbeeld geven van hoe je het bedrag van een overlijdensrisicoverzekering berekenen kunt. Stel, je koopt een huis van €200.000,-. Je bent dan verplicht om €40.000,- af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering (€200.000,- x 20% = €40.000,-). In veel gevallen is het verstandiger een groter percentage dan die 20% te verzekeren. Met slechts 20% afgedekt blijft er na het overlijden, zeker aan het begin van de looptijd van de hypotheek, namelijk nog steeds een grote lening over. Hypotheekadviseurs raden daarom aan 50% of zelfs 100% van het hypotheekbedrag te verzekeren. Op die manier komt een nabestaande na het overlijden van zijn of haar partner niet in de financiële problemen.

Premie overlijdensrisicoverzekering

De premie van een overlijdensrisicoverzekering hangt af van het te verzekeren bedrag, jouw leeftijd, gezondheid en levensstijl. Zo is het simpelweg hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Veel verzekeraars hanteren bovendien een maximumleeftijd tussen de 60 en 70 jaar voor het afsluiten van deze verzekering.

Bij het afsluiten van de OVR bij je hypotheek moet je een gezondheidsverklaring invullen en in sommige gevallen een medische keuring laten uitvoeren. Verder betalen rokers vaak een hogere premie dan niet-rokers. Daarnaast geven diverse verzekeraars korting aan verzekerden die bijvoorbeeld een gezonde verhouding lengte-gewicht (BMI) hebben. De premies verschillen echter per verzekeraar. Een goede vergelijking maken loont daarom.

Overlijdensrisicoverzekering: de varianten

Een overlijdensrisico is er in diverse varianten. Je kunt kiezen voor een verzekering met een gelijkblijvend bedrag. Deze verzekering keert in één keer een vast bedrag uit. Dit bedrag is zowel aan het begin van de looptijd als aan het einde gelijk. Er zijn ook dalende overlijdensrisicoverzekeringen, die worden vaak afgesloten bij een hypotheek waarop wordt afgelost, zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Daarbij daalt het uit te keren bedrag evenredig of annuïtair.

Over hypotheken

Huurbeding

Het huurbeding is een beding dat de woning niet zonder toestemming van de hypotheekhouder verhuurd mag worden. Dit beding wordt opgenomen in de hypotheekakte.