Klik hier om WhatsApp te openen

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering is vrijwel altijd verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Naast dat het in veel gevallen verplicht is, is het bovendien verstandig om een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek af te sluiten. Nabestaanden blijven op deze manier niet achter met een enorme hypotheekschuld die ze niet kunnen betalen. De geldverstrekker is er bovendien van gegarandeerd dat hij zijn lening terugkrijgt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij de bank of verzekeraar waar u ook de hypotheek afsluit of een partner daarvan. Het kan voordeliger zijn om de overlijdensrisicoverzekering bij een andere partij af te sluiten. Een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten is altijd mogelijk. Vraag wel altijd aan uw hypotheekverstrekker welke eisen er precies gesteld worden aan deze verzekering.

Overstappen

Al wel een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering afgesloten? In veel gevallen kunt u zonder problemen overstappen. Soms zijn er kosten verbonden aan overstappen van overlijdensrisicoverzekering. De verzekering is per maand opzegbaar als u per maand betaalt. Betaalt u per jaar, dan kunt u per jaar opzeggen. Vraag eerst om toestemming van uw hypotheekverstrekker voordat u overstapt. Zeker als uw verzekering verpand is.

Overlijdensrisico verpanden

Het bedrag dat uitgekeerd wordt bij overlijden wordt vaak direct aan de hypotheekverstrekker overgemaakt. Dit heet verpanden. Is het bedrag hoger dan de restschuld van de hypotheek? Regel altijd goed wie de begunstigde in dit geval is.

NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als de hypotheek meer dan 80 procent van de waarde van het huis bedraagt. Met NHG geeft u uw bank de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, helpt NHG. De maximale hypotheek inclusief bijkomende kosten voor aankoop is 245.000 euro. De maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw is 231.132 euro, exclusief 6 procent bijkomende kosten.

Maximum leeftijd

Logisch: hoe ouder, hoe groter het risico op overlijden. De maximumleeftijd bij de start van de overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste aanbieders tussen de zestig en zeventig jaar. De maximale leeftijd waarop de verzekering eindigt, ligt bij de meeste aanbieders tussen de zeventig en tachtig jaar. Uw gezondheid kan een knelpunt zijn bij het afsluiten van een nieuwe overlijdensverzekering. Een verzekeraar moet u bij aanvang van een nieuwe verzekering medisch goedkeuren. Boven een bepaald bedrag, vaak 250.000 euro, eist de verzekeraar een medische keuring. Zit u onder dit bedrag dan is een gezondheidsverklaring vaak afdoende.

Kosten overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering spelen de volgende variabelen mee in de bepaling van de kosten:

 •  Het verzekerde bedrag
 •  Gelijkblijvende of dalende periodieke uitkering
 •  Leeftijd
 •  Gezondheid
 •  Roken

Erfbelasting

Komt een van u te overlijden tijdens de looptijd van de polis? De regels van erfbelasting zijn dan van toepassing. Om dit te omzeilen kunt u door de notaris in huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract regelen dat de uitkering vrij van erfbelasting is. Dit kan door kruislings te verzekeren. U betaalt de premie van de overlijdensrisicoverzekering van uw partner en uw partner die van u. Hiermee voorkomt u dat u of uw partner erfbelasting moet betalen over de uitkering.

Waarmee kunnen we je helpen?