Bieden en onderhandelen: hoe ga je te werk?

Je bent al een heel proces doorgegaan: een zoektocht online, een aantal bezichtigingen tot het nu raak is, in dit huis zie jij jezelf wonen. Het is tijd voor een van de spannendste stappen tot huiseigenaar: het doen van een (openings)bod en eventueel de onderhandeling die erop volgt. Lees hier een aantal onmisbare tips.

Bereken je openingsbod én wat je maximaal kunt uitgeven

Je hebt je droomhuis gevonden, die zal koste wat kost van jou worden! Juist dan is het ontzettend belangrijk om samen met je hypotheekadviseur uit te rekenen wat je maximaal kunt lenen. Zorg dat je – waar kan – wat ruimte houdt in je totale maandlasten. Zo kun je bijvoorbeeld een tegenvaller in de energierekening opvangen. Voor je openingsbod is het handig om te vergelijken met prijzen van gelijksoortige woningen in de buurt (zie de website van het Kadaster). Ook een taxateur of bouwkundig specialist kan meekijken in hoe de vraagprijs zich verhoudt tot de woningwaarde.

Factoren van invloed op de woningwaarde

Het blijft ontzettend gissen, de werkelijke waarde van een huis is niet objectief vast te stellen. Het heeft alles te maken met vraag en aanbod – met hoe oververhit de woningmarkt is. Toch zijn er ook een aantal (redelijk) objectieve factoren die meespelen bij het bepalen van de waarde van het huis:

  • Inhoud (in m3) van de woning
  • Oppervlakte van de totale grond (in m2)
  • Staat van onderhoud
  • Gemeentelijk beleid (hoe ziet het bestemmingsplan eruit?)
  • Al dan niet volledig eigendom (staat het huis op eigen grond of betaal je erfpacht?)

Openingsbod of blind bieden

Het eerste bod, je openingsbod, is cruciaal. Je wilt serieus worden genomen, dus bied niet te laag. Zorg tegelijkertijd dat je wat onderhandelingsruimte overhoudt, begin niet met je maximale bod. Toch kunnen er situaties zijn dat je juist direct maximaal biedt, dat heeft vaak te maken met het soort biedingssysteem. Traditioneel doe je een openingsbod als potentiële koper, doet de verkoper een tegenbod – net zo lang tot je er samen uit bent of één van beiden de onderhandeling afkapt. Tegenwoordig wordt bij populaire woningen gebruikgemaakt van een ander systeem: blind bieden. Voor een bepaalde datum moet je je maximale bod neerleggen en kiest de verkoper de voor hem meest voordelige optie.

Opleverdatum

Behalve het bedrag dat jij biedt, zijn er nog andere voorwaarden die invloed hebben op de uitkomst van het onderhandelproces. Een belangrijke is de opleverdatum. Als jij de verkoper tegemoet kunt komen wat betreft de datum van oplevering, kan dat flink schelen. Ligt die bijvoorbeeld in de heel nabije toekomst of juist nog vrij ver weg, kan het zijn dat concurrerende bieders minder flexibel zijn, waardoor de verkoper eerder voor jou kiest.

Ontbindende voorwaarden

Daarnaast zijn er meestal een aantal ontbindende voorwaarden die je meeneemt in je bod. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering, of onder voorbehoud van een maximale schade aan het huis die tijdens de bouwkundige keuring wordt ontdekt. Deze en andere voorwaarden bieden onzekerheid voor de verkoper, waardoor hij kan kiezen voor een potentiële koper die koopt zonder voorbehoud. Dit lijkt een groot voordeel, maar denk goed na voordat je een bod doet zonder ontbindende voorwaarden. Je zit direct vast aan de koop als je bod wordt geaccepteerd. Mocht je dan alsnog het bedrag niet bij elkaar kunnen krijgen, is er een grote kans dat je een boete van 10% van de koopsom moet betalen.

Voor veel kopers is een onderhandeltraject nieuw, onzeker en tegelijkertijd ontzettend belangrijk. Gun jezelf de expertise van een NVM-aankoopmakelaar van Makelaarsland!

Volgende stap

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De basis voor de aankoop van je huis is gelegd! De afspraken die je hebt gemaakt met de verkoper worden vastgelegd in een officiële koopakte, het huis is bíjna van jou!

Vrijblijvend advies nodig?

Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je te helpen.

Afspraak maken