Klik hier om WhatsApp te openen

Hoe brandveilig is uw woning?

1 juni 2022

Ieders grootste nachtmerrie: een brandend huis en je bent zelf nog in de woning. Je hoopt dat dit je nooit zal overkomen, maar toch is de kans op brand in huis in Nederland 1 op de 65. In het geval van brand in huis, heb je nog ongeveer drie minuten om op een veilige manier je huis te verlaten. Het is een rampscenario waar we liever niet aan denken. Wat kunnen we doen om een brand in huis te voorkomen?

Hoe kan je je verzekeren?
Mocht er toch een brand uitbreken in je huis, dan is het wel prettig als je daar goed verzekerd voor bent. Koop je een huis? Zorg dan in ieder geval dat je de volgende verzekeringen hebt:

  • Een inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen in je huis die niet vaststaan, oftewel alle spullen die je zou kunnen verhuizen. Je krijgt lang niet in alle gevallen de nieuwwaarde terug van de verzekering. Vergelijk daarom dus goed wat de verschillende verzekeringen je aanbieden. Hier kunnen grote verschillen tussen zitten.
  • Wanneer je woning is afgebrand, dan zorgt de opstalverzekering ervoor dat je vergoeding krijgt voor de herbouw van je huis. Ook als je huis nog wel staat maar er schade is door ontploffing of smelten, dan dekt de opstalverzekering deze schade.

Rookmelder redt levens 

In je slaap word je niet wakker van de geur van rook of brand. Gelukkig word je wel wakker van geluid en daarom is de reddende engel in dit geval: de rookmelder. Volgens Brandweer.nl vallen de meeste slachtoffers van brand niet door enorme vlammen, maar juist door smeulbranden die giftige rook creĆ«ren. Daarom is het een zeer goede ontwikkeling dat vanaf 1 juli 2022 op iedere woonverdieping in je huis een rookmelder verplicht is. Dit gaat samen met de verduurzaming van de huizen in Nederland. Huizen met zonnepanelen hebben een omvormer die zorgen dat je de opgevangen stroom daadwerkelijk kan gebruiken. Deze omvormer kan zeer heet worden en daardoor uiteindelijk vlam vatten. Daarom is het advies ook in de buurt van uw omvormer een rookmelder te plaatsen. 

We hopen dat we je met dit nieuwsbericht niet afgeschrikt hebben voor de verduurzaming van je huis. Dit brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee en wordt ook steeds populairder. Wil je ook weten wat je maximale hypotheek is voor de verduurzaming van je huis? Of wil je graag weten hoe je je hypotheek het beste kan gebruiken? Wij adviseren je graag en denken ook voor de veiligheid van je huis met je mee. 

Auteur: Youri Zwanepol