Klik hier om WhatsApp te openen

Duitse hypotheek

Een Duitse hypotheek, is dat iets voor u? In Duitsland is de gemiddelde hypotheekrente een stuk lager dan in Nederland, vaak 1 tot 3 procent. En dat kan in dertig jaar gemiddeld wel zo’n 10.000 euro aan hypotheeklasten schelen. Het klinkt dus aantrekkelijk om een Duitse hypotheek af te sluiten. Dit is mogelijk voor Nederlanders, maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan een Duitse hypotheek. Meer over deze hypotheek leest u hieronder.

Wat is een Duitse hypotheek?

In Duitsland ligt de hypotheekrente een stuk lager dan in Nederland. Met name voor inwoners van de grensstreek lijkt een Duitse hypotheek daarom een voor de hand liggende keuze. Even de grens over en een hypotheek afsluiten. Helaas liggen de zaken toch iets ingewikkelder. Niet alle Nederlanders komen zomaar in aanmerking voor de Duitse hypotheek. Duitsland kent andere regels en voorwaarden wat betreft hypotheken. De Volksbanken willen Nederlandse huizen vaak wel financieren.

Duitse banken zijn strenger

Wilt u een hypotheek afsluiten bij een Duitse bank? Dan moet u veel eigen geld meebrengen. Duitse banken financieren slechts tot 70 procent van de woningwaarde. Een flink gevulde spaarpot is dus noodzakelijk. Verder moet u minstens één keer naar Duitsland voor de ondertekening van het contract. Hypotheekrenteaftrek is mogelijk bij een annuïtaire lening. Er gelden wel andere voorwaarden dan in Nederland. Als u kiest voor een Duitse hypotheek, moet u de lening voor minimaal tien jaar vastzetten. In Nederland moet de lening binnen dertig jaar worden afgelost, in Duitsland vaak binnen een kortere periode.

Risico’s

Op zich is de Duitse markt betrouwbaar. Wel gelden er andere regels dan op de Nederlandse markt. U heeft bijvoorbeeld geen recht op Nationale Hypotheek Garantie. Bovendien tekent u een Duitstalig contract en moet u bij calamiteiten naar een Duitse rechter. Nederlanders die in de grensstreek wonen, hebben een grotere kans geaccepteerd te worden door de hypotheekverstrekker omdat ze meer zicht hebben op degene die de hypotheek aanvraagt. Vaak moet de hypotheekverstrekker het huis ook een keer bezichtigen omdat de standaarden voor een taxatierapport in Duitsland anders zijn dan in Nederland.

Advies nodig? Neem contact op met hypotheekrente.nl

Waarmee kunnen we je helpen?