Klik hier om WhatsApp te openen

Verhuisregeling hypotheek

Verhuisregeling hypotheek: de voor- en nadelen

Wie verhuist van de ene koopwoning naar de andere kan wellicht gebruik maken van de verhuisregeling van de hypotheek. In het kort gezegd betekent het dat de bestaande hypotheeklening meegenomen wordt naar de volgende woning.

Het belangrijkste voordeel daarbij is dat de hypotheekvoorwaarden zoals rente en looptijd ongewijzigd blijven. Maar: een verhuisregeling is geen garantie dat u de hypotheek ongewijzigd kunt voortzetten bij een verhuizing.

 

Dit moet u weten over de verhuisregeling hypotheek:

 

Meeneemregeling

De verhuisregeling wordt ook wel meeneemregeling genoemd. Het gaat in beide gevallen om hetzelfde: de hypotheek wordt bij verhuizing voortgezet tegen dezelfde voorwaarden.

Rente onveranderd

Het belangrijkste voordeel van de verhuisregeling is dat de rente ongewijzigd blijft en dat er geen kosten zijn voor het afsluiten en de notaris. Ook eventuele polissen voor sparen en beleggen of een afgesloten kapitaalverzekering blijven doorlopen.

Overeenkomst

De verhuisregeling is een voorwaarde binnen de hypotheekovereenkomst. Is deze regeling niet in het contract opgenomen, dan is de hypotheek dus niet verhuisbaar. In dat geval wordt de hypotheek afgelost bij de verkoop van de woning en een nieuwe afgesloten voor koop van de nieuwe woning.

Géén garantie

Een meeneemregeling is geen garantie dat de oude hypotheek onveranderd wordt voortgezet bij een verhuizing. De hypotheekverstrekker moet bij het gebruik van de hypotheek verhuisregeling opnieuw toetsen of u aan alle voorwaarden voldoet, zelfs al betreft het een bestaande hypotheek waarvan u elke maand keurig te rente en aflossing heeft betaald.

Wie bijvoorbeeld een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan bij verhuizing naar een duurdere woning buiten de NHG-normen vallen. Dan kan de lopende hypotheek niet worden meegenomen, ondanks dat er een verhuisregeling in de overeenkomst staat.

Ook een inkomensdaling kan verhinderen dat de hypotheek meeverhuist, omdat de hypotheeknemer niet aan de inkomenstoets voldoet.

Tweede hypotheek

Is de nieuwe woning duurder dan de oude woning, dan is de oude hypotheek die meeverhuist te laag om deze woning te financieren. In dat geval kan er voor het “tekort” een extra hypotheek worden afgesloten. Voor deze extra hypotheek gelden dan andere, nieuwe voorwaarden. Deze tweede hypotheek moet bij dezelfde aanbieder worden afgesloten als de reeds bestaande hypotheek.

Wel of niet voordelig?

Het meeverhuizen van een hypotheek is voordelig als de totale kosten voor rentebetaling gedurende de looptijd lager uitvallen dan de nieuwe rentekosten met daarbij opgeteld de eenmalige kosten voor het afsluiten en de afhandeling bij de notaris. Bij voldoende looptijd en voldoende verschil in rente kan het voordelig zijn om een hypotheek te vernieuwen in plaats van mee te verhuizen. Uw adviseur kan voor u de rekensom maken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Hogere rente toch meenemen

Het geeft een heerlijk gevoel om bij een verhuizing de oude hypotheek met hogere rente af te lossen en een nieuwe af te sluiten met een lagere rente. Is dat gevoel altijd terecht? Bij spaarhypotheken geldt dat de rente op de hypotheek gelijk is aan de rente op het opgebouwde spaartegoed voor aflossing. Een hoge hypotheekrente (fiscaal aftrekbaar) levert dus een hoger spaarbedrag op. Het kan zijn dat het meeverhuizen van een spaarhypotheek met hogere rente daardoor toch gunstig is.

Meer weten over de verhuisregeling hypotheek?

Wat is beter het: gebruik maken van de verhuisregeling of een nieuwe hypotheek afsluiten? Het antwoord hangt van veel verschillende zaken af. Zoals het renteverschil, de resterende periode voor renteaftrek en natuurlijk de ontwikkeling van uw persoonlijke, financiële situatie.

Net al het kiezen en afsluiten van een nieuwe hypotheek is het gebruik van de verhuisregeling 100% maatwerk. Laat u altijd daarom goed voorlichten en vraag een deskundig hypotheekadvies aan. advies aanvragen

Waarmee kunnen we je helpen?