16 mei 2012

Recordaantal hypotheken met NHG door crisis

HOUTEN – Tachtig procent van alle huizenkopers sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wat betekent dat de overheid garant staat voor eventuele restschuld bij gedwongen verkoop. Voor het begin van de kredietcrisis lag dit percentage nog op 30 procent.

De garantie was, toen deze in de jaren negentig in het leven geroepen werd, bedoeld als extra zekerheid voor starters op de woningmarkt.  De onzekerheid onder deze en meer soorten huizenkopers weer, mede door de dalende huizenprijzen. Het aantal gedwongen huizenverkopen stijgt en daarmee ook de vraag naar NHG, men grijpt massaal naar deze extra zekerheid. Toen de kredietcrisis twee jaar geleden grote invloed had op de Nederlandse huizenmarkt, besloot de overheid de maximale grens van de NHG te verhogen van 265.000 euro naar 350.000 euro. Dit om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Op deze manier werd het voor veel koper gemakkelijker om een hypotheek te krijgen bij de bank.

Ook hypotheekverstrekkers hebben baat bij NHG. Als huiseigenaren hun maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen en het huis gedwongen in de verkoop gaat, is het voor de hypotheekverstrekker fijn dat de overheid garant staat voor de restschuld.

De aantrekkelijkheid van de NHG zal voorlopig niet voorbij zijn. Dit omdat huizenprijzen blijven dalen en de doorstroming op de huizenmarkt nog altijd niet op gang komt.

Het feit dat tachtig procent van de huizenkopers gebruik maakt van NHG, brengt voor de overheid risico’s met zich mee. Het hoge percentage zal binnenkort overigens wel gaan afnemen. Vanaf 1 juli wordt het maximale hypotheekbedrag dat in aanmerking komt voor NHG verlaagd van 350.000 euro naar 320.000 euro.

Bron: Telegraaf 

Meer nieuws

Hypotheekrente belangrijkst bij hypotheek

Het rentetarief is voor negen van de tien huizenkopers de belangrijkste voorwaarde bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook boetevrij kunnen verhuizen voordat de rentevastperiode is afgelopen en korting […] Lees meer

Meeste bezoeken ooit op Funda

Verhuisplannen? Het merendeel van de potentiële verhuizers start de zoektocht naar een nieuwe woning met een bezoek aan funda.nl: de website met het woningaanbod in Nederland. Nu de woningmarkt aantrekt […] Lees meer

Straks twee weken bedenktijd bij hypotheek

Wie straks een hypotheek afsluit, krijgt twee weken bedenktijd. In die twee weken kan de hypotheekaanvrager de hypotheekofferte accepteren, zonder opgaaf van redenen weigeren of laten aanpassen. Deze wijziging gaat […] Lees meer

Nieuwsarchief