Oversluiten hypotheek

Wil je jouw hypotheek oversluiten of omzetten? Ligt het rentepercentage van jouw lening bijvoorbeeld veel hoger dan de actuele rentetarieven? Of wil je over meer geld kunnen beschikken en zet je daarom deze stap? Misschien wil je wel een duurdere lening opnemen in de hypotheek? Wellicht is het restant van je rentevaste periode (veel) minder dan 10 jaar? Dit zijn allerlei redenen om te beslissen tot het oversluiten van je huidige hypotheek. Maar wat zijn de kosten van een hypotheek oversluiten? Je vindt hieronder alle informatie die je nodig hebt wat betreft het oversluiten van je hypotheek. Wij van Hypotheekrente.nl helpen namelijk graag!

Wat zijn de kosten bij het oversluiten hypotheek?

Bij de helft van de hypotheekverstrekkers betaal je een fikse boete als je jouw lening eerder opbreekt dan de vastgestelde rentevaste periode. Dat is logisch, want je hebt met de bank afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheek, de looptijd en het rentepercentage. Dankzij deze afspraken is de geldverstrekker verzekerd van de rente-inkomsten over jouw hypotheek. Als je besluit over te sluiten of tussentijds aanzienlijk af te lossen, dan loopt de hypotheekverstrekker de nodige inkomsten mis. Dat is dan ook precies de reden waarom banken en verzekeraars vaak een boeterente eisen ter compensatie. Echter werkt niet iedere geldverstrekker op deze manier met boetes. Check daarom vooral de voorwaarden van jouw hypotheek.

Naast de boeterente betaal je bij het oversluiten van jouw hypotheek tevens opnieuw advies- en afsluitkosten. Ook moet de hypotheek opnieuw ingeschreven worden bij het Kadaster. Bekijk dus van tevoren goed of de hypotheek oversluiten loont. Vraag eventueel een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze experts om zeker te zijn van je zaak!

Boeterente

Nu je weet wat een boeterente is en waarom die geëist kan worden, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in de mogelijke hoogte ervan. Het is immers wel zo fijn om die kosten mee te berekenen in het oversluiten van de hypotheek. Bij veel geldverstrekkers kan een deel van de hypotheek dan ook zonder boete worden afgelost. Het gaat vaak om maximaal 20%  van het totale leenbedrag. De boeterente wordt dan over het resterende deel berekend.

Ook de duur van de overgebleven rentevaste periode is van invloed. Meestal betaal je bij een hoge openstaande lening en een langere rentevaste periode meer aan boete. Daarnaast telt het verschil tussen je oude en huidige rentepercentage nog mee in het bepalen van de boeterente.

Zijn de hypotheekkosten bij oversluiten overigens aftrekbaar? Ja, dat zijn ze zeker! In het jaar dat je oversluit mag je de boeterente en de overige kosten van de belastingaangifte over dat jaar aftrekken.

Of de andere optie rentemiddeling

Niet iedere hypotheekverstrekker werkt meer met boeterente. Zo kun je bij de helft van de bestaande geldverstrekkers inmiddels voor een rentemiddeling gaan. Dit maakt de hypotheek opbreken én een voordelige hypotheekrente voor veel meer mensen mogelijk. Je krijgt in dat geval namelijk een nieuw hypotheekcontract met een lagere rente. Deze rente wordt gemiddeld met de rente over de resterende looptijd van het oude contract. Op deze manier loopt de geldverstrekker geen inkomsten mis. Hierdoor hoeft er dus geen boeterente te worden betaald. Tegelijk profiteer jij van een lagere rente. Deze gulden middenweg kan een voordelige optie zijn wanneer de boeterente voor het oversluiten van je hypotheek erg hoog ligt.

Hypotheek oversluiten zonder boete

Er zijn behalve rentemiddeling nog meer situaties waarin je een hypotheek kunt oversluiten zonder boete. Je kunt bijvoorbeeld kosteloos aflossen aan het einde van de rentevaste periode en bij verkoop van de woning. Hetzelfde geldt bij een executieverkoop, verwoesting van de woning en een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Ten slotte is het ook mogelijk als de dagrente hoger is dan jouw oude rente.

Juist kiezen voor een hogere rente?

Indien de huidige rente hoger ligt dan het percentage dat je aan de hypotheekverstrekker betaalt, is er geen sprake van boeterente. Waarom zou je dan alsnog de hypotheek oversluiten? Het klinkt misschien een beetje gek, maar soms is een hypotheek afsluiten onder een hoger rentepercentage uiteindelijk voordelig. Dit is het geval als er bijvoorbeeld indicaties zijn dat het rentepercentage de komende jaren flink zal stijgen. Dan betaal je misschien de komende periode iets meer, maar uiteindelijk betaal je uiteindelijk weer een lagere rente dan de geldende rente.

Vraag nu een offerte aan voor een uitgebreid oversluitadvies. Hierbij neemt de adviseur ook de rente, rentevastperiode, boeteclausules en aanvullende verzekeringen mee.

Waarmee kunnen we je helpen?