Hypotheekvormen

Je kunt kiezen uit allerlei hypotheekvormen. Voor welke soort hypotheek of combinatie je uiteindelijk ook kiest, een hypotheek is altijd gebaseerd op één of meerdere van de onderstaande hoofdvormen. Ontdek hieronder meer over de verschillende soorten hypotheken. Wat is bijvoorbeeld de meest gebruikte hypotheekvorm? En welke hypotheekvorm moet jij kiezen, omdat deze goed bij jou past? Klik op een van de onderstaande hypotheeksoorten voor meer informatie of ga direct in gesprek met een van onze adviseurs!

Aflossingsvrije hypotheek

Dit was voor een lange periode een van de meest populaire hypotheekvormen. Bij de aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en helemaal geen aflossing. Het aflossen van deze soort hypotheek doe je in één keer, namelijk aan het einde van de looptijd. Een belangrijk punt: sinds 1 januari 2013 krijg je bij een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek geen hypotheekrenteaftrek meer (tenzij je al een hypotheek had vóór deze datum). Lees hier meer over de aflossingsvrije hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd – bij gelijkblijvende rente – een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Dit is tegenwoordig de meest gekozen hypotheekvorm. Dit komt vooral door de lage lasten in de beginperiode, in vergelijking met een lineaire hypotheek. Lees hier meer over de annuïteitenhypotheek.

Bankspaarhypotheek

Sinds 1 januari 2008 bestaat de bankspaarhypotheek als hypotheekvorm. Bij deze hypotheekvorm is het mogelijk om een kapitaal op te bouwen via een (geblokkeerde) spaarrekening (SEW) of beleggingsrekening (BEW). Het is vanaf 2013 echter niet meer mogelijk om een bankspaarhypotheek af te sluiten. Behouden of oversluiten kan gelukkig nog steeds en kan heel voordelig zijn! Lees hier meer over de bankspaarhypotheek.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een effectendepot. Tegenwoordig kun je geen nieuwe beleggingshypotheek meer afsluiten, maar de lopende beleggingshypotheken mogen worden behouden. Er is één groot voordeel van deze hypotheeksoort in verhouding met andere hypotheekvormen. Wanneer de beurs stijgt, dan kan jouw effectendepot meer opleveren dan nodig is om de hypotheek mee af te lossen. Lees hier meer over de beleggingshypotheek.

Effectenhypotheek

Bij de effectenhypotheek los je de lening niet af en betaal je alleen rente. Daarnaast wordt eenmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort. Dit lijkt op een van de andere eerder beschreven hypotheekvormen: de beleggingshypotheek. Toch is er één groot verschil: je belegt niet via een kapitaalverzekering, maar je bepaalt zelf in welke fondsen je belegt. Helaas kun je deze hypotheeksoort niet meer nieuw afsluiten. Lees hier meer over de effectenhypotheek.

Hybride hypotheek

Deze hypotheeksoort wordt ook wel de spaar/beleggingshypotheek genoemd, omdat hierin de voordelen van de twee hypotheekvormen worden verenigd. Er wordt dus zowel belegd als gespaard. Dat kan uiteindelijk een hoog rendement opleveren. Wel ligt de hypotheekrente gemiddeld hoger dan bij bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Ook deze hypotheekvorm kun je tegenwoordig echter niet meer nieuw afsluiten. Lees hier meer over de hybride hypotheek.

Levenhypotheek

De levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering (kapitaalverzekering). Bij deze hypotheekvorm wordt tijdens de looptijd niets afgelost. Als vervanger daarvan sluit je een levensverzekering af, waarmee je de hypotheek aan het einde van de looptijd kunt afbetalen. Ook hier geldt: deze hypotheekvorm is tegenwoordig niet meer nieuw af te sluiten. Lees hier meer over de levenhypotheek.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd periodiek een vast bedrag afgelost. Dit zorgt voor veel vermogensopbouw in relatief korte tijd. Deze hypotheekvorm is dan ook handig als je in jouw financiële toekomst een inkomensdaling voorziet. Verder betaal je, over de hele looptijd bekeken, minder rente dan bij andere hypotheekvormen. Lees hier meer over de lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een verbeterde versie van de traditionele levenhypotheek. Deze hypotheekvorm is namelijk een combinatie tussen een hypothecaire geldlening en een gemengde levensverzekering. Sparen is mogelijk door middel van de premie van de levensverzekering. Ook voor deze hypotheekvorm geldt weer dat je sinds 2013 deze niet meer nieuw afsluiten. Lees hier meer over de spaarhypotheek.

Weet jij al welke hypotheekvorm het beste bij jou en jouw situatie past? Of heb je meer informatie nodig om een juiste keuze te maken? In beide gevallen kan een van onze deskundige hypotheekadviseurs je helpen. Deze zal dan samen met jou een vergelijking maken tussen de verschillende hypotheekvormen en hypotheekaanbieders. Zo geef je uiteindelijk gemakkelijk antwoord op de vraag “welke hypotheekvorm moet ik kiezen?”

Vraag direct vrijblijvend een offerte met hypotheekadvies aan!

Waarmee kunnen we je helpen?