Woningmarkt zal verder aantrekken dit jaar

HOUTEN – De groei van de Nederlandse koopwoningmarkt zet de komende jaren verder door, na het beter dan verwachte eerste kwartaal van dit jaar. Dat stelt Rabobank in een kwartaalrapport over de woningmarkt dat onlangs gepubliceerd werd.

Economen verwachten dat de prijzen van koopwoningen dit jaar 1,5% tot 3,5% zullen stijgen ten opzichte van 2014. In 2016 komt de prijsstijging naar verwachting uit tussen 2% en 4%. Ook zullen steeds meer huizen van eigenaar wisselen.

Momenteel gaat het aanmerkelijk beter met de Nederlandse economie, die dit jaar sterk begon. Voor de woningmarkt is het daarbij goed dat de werkgelegenheid aantrekt en het besteedbare inkomen verder stijgt.

Ook de lage hypotheekrente en het toenemende consumentenvertrouwen zijn redenen voor het aantrekken van de markt. "Doordat er weer meer hypotheken worden afgesloten, zal ook de totale uitstaande hypotheekschuld vanaf dit jaar weer licht stijgen", aldus een woordvoerder van de Rabobank.

Wel zetten de beperkingen van stimuleringsmaatregelen, zoals de schenkingsvrijstelling, enigszins een rem op de groei. Daarnaast kunnen huishoudens door strengere regels minder lenen dan voorheen. Toch wegen de positieve factoren volgens de bank zwaarder dan de negatieve.

Bron: Nu.nl

 

Waarmee kunnen we je helpen?