Klik hier om WhatsApp te openen

Onzorgvuldigheid vergroot kans op geldproblemen

HOUTEN – Waarom krijgt de ene persoon sneller schulden dan de andere? Het  Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzocht samen met Wijzer In Geldzaken welke factoren invloed hebben op het ontstaan van financiële problemen. Bij de dag leven, niet willen sparen en moeilijk verleidingen kunnen weerstaan vergroten de kans op financiële problemen, zo blijkt.

Het onderzoek wijst uit dat consumenten met betalingsachterstanden hun fianciële situatie minder goed bijhouden dan mensen zonder betalingsachterstanden. Belangrijke papieren worden niet zorgvuldig genoeg bewaard en men heeft slecht overzicht over inkomsten en uitgaven. Gebleken is dat de hoogte van het inkomen niet van belang is. Wel hoe er met geld omgegaan wordt en de houding die men heeft ten opzichte van geld.

Van de consumenten met betalingsachterstanden geeft zo’n 34% aan dat het geen kwestie is van de rekening niet kúnnen betalen, maar dat men simpelweg vergeet om de betaling te voldoen. Met name bij mensen met een hoger inkomen is een ongeordende financiële administratie vaak een reden van schulden. Wanneer men de controle op de financiën verliest is dit vaak het gevolg van een gebeurtenis als verhuizing, gezinsuitbreiding of scheiding. Het onderzoek benadrukt nog weer eens dat grip op geld hebben erg belangrijk is bij het voorkomen van schulden.

Zo’n 14% van alle consumenten heeft het afgelopen jaar zware betalingsachterstanden gehad. Onder betalingsachterstanden wordt verstaan; een loonbeslag, het afsluiten van de energie of het te laat betalen van huur of hypotheek. Dergelijke situaties ontstaan het meest bij consumenten tussen de 25 en 44 jaar oud. 42% van de consumenten met zware achterstanden bestempelt een onverwachte uitgave als oorzaak, 39% had te maken met een inkomensterugval en 28% wijt de achterstand aan een slechte administratie.
Voornamelijk in het laatste geval speelt motivatie ook een belangrijke rol. Zo’n 40% van de Nederlanders die hun administratie niet op orde hebben geeft aan dat het bijhouden van de administratie simpelweg geen prioriteit heeft voor hen.

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat financiële vaardigheden en kennis minder van invloed zijn dan iemands houding. Het hebben van langetermijnvisie, kunnen weerstaan van verleidingen en spaarzin hebben, blijken de kans op financiële problemen te verkleinen. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat een gedegen financiële opvoeding eveneens de kans op geldproblemen verkleint.

Bron: Fintool

 

Waarmee kunnen we je helpen?