Klik hier om WhatsApp te openen

Kabinet dient woningmarkt te hervormen

HOUTEN – Vorige week werden de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) bekend gemaakt. Het CPB verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot 4,5% van het Bruto Binnenlands Product (BNP), wat neerkomt op een bedrag van 28 miljard euro. Dit betekent dat het kabinet zo’n 9 miljard euro zal moeten bezuinigen, wil het volgend jaar aan de Europese eis kunnen voldoen, waarbij een begrotingstekort van 3% het maximum is.

In hun reactie op deze prognoses lieten PvdA, ChristenUnie en vakcentrale CNV weten dat het kabinet bij de komende bezuinigingen de woningmarkt zou moeten hervormen.

Jeroen Dijsselbloem, waarnemend fractievoorzitter van de PvdA noemt de prognose van CPB een behoorlijke tegenvaller. “Het kabinet zit met haar beleid op een dood spoor. Radicale harde bezuinigingen zitten in de pijplijn. Er komt nu nog eens 9 of 10 miljard euro bovenop. Alleen bezuinigingen, moet het kabinet loslaten. Er moet gekozen worden voor een verstandige combinatie van beperkte bezuinigingen en hervormingen die de economie versterken.” Tevens geeft Dijsselbloem aan dat het onttrekken van enorme bedragen aan de economie alleen maar tot gevolg heeft dat deze in een negatieve spiraal terecht komt. “Je kunt op tal van terreinen nog wel stappen zetten, zoals op de arbeidsmarkt, woningmarkt en de studiefinanciering.”

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie roept het kabinet op tot het doorhakken van knopen en moeilijke beslissingen niet langer voor zicht uit te schuiven. Slob benadrukt dat de zorgelijke ontwikkelingen op de woningmarkt “schreeuwen om duidelijkheid”.

Ook CNV-voorzitter Jaap Smit is voorstander van hervormingen op de woningmarkt. “Perspectief op een functionerende woningmarkt, zodat het huis een veilige plek blijft en geen blok aan het been wordt. Daarbij komt dat perspectief bieden geen geld hoeft te kosten, door slim te hervormen kun je geld verdienen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de woningmarkt. Zet stappen naar een beter functionerende woningmarkt en begin met het aftoppen van de aftrek op het 42% tarief.” Aldus Smit.

Emile Roemer benadrukte in een reactie op de CPB-cijfers dat de SP voorstander is van het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Zowel PVV als VVD willen de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laten.

Wat vindt u? Is het hervormen van de woningmarkt een goed plan of ziet u liever dat het kabinet doorgaat met bezuinigingen elders? En de hypotheekrenteaftrek, onaantastbaar of is inperking onontkoombaar? Laat uw mening klinken in een reactie onderaan dit artikel!

Bron: NVM.nl

 

Waarmee kunnen we je helpen?