Handige Sites

Hypotheekrente.nl werkt samen met Erkend Hypotheekadviseurs

Hypotheekrente.nl beschikt over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten

Hypotheekrente.nl is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening - KiFiD

Hypotheekrente.nl werkt samen met de stichting Nationale Hypotheek Garantie

Handige links
Bel mij terug
Breadcrums Startpagina » Hypotheekinfo » Hypotheeknieuws overzicht » Kabinet dient woningmarkt te hervormen

Kabinet dient woningmarkt te hervormen

HOUTEN – Vorige week werden de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) bekend gemaakt. Het CPB verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot 4,5% van het Bruto Binnenlands Product (BNP), wat neerkomt op een bedrag van 28 miljard euro. Dit betekent dat het kabinet zo’n 9 miljard euro zal moeten bezuinigen, wil het volgend jaar aan de Europese eis kunnen voldoen, waarbij een begrotingstekort van 3% het maximum is.

In hun reactie op deze prognoses lieten PvdA, ChristenUnie en vakcentrale CNV weten dat het kabinet bij de komende bezuinigingen de woningmarkt zou moeten hervormen.

Jeroen Dijsselbloem, waarnemend fractievoorzitter van de PvdA noemt de prognose van CPB een behoorlijke tegenvaller. “Het kabinet zit met haar beleid op een dood spoor. Radicale harde bezuinigingen zitten in de pijplijn. Er komt nu nog eens 9 of 10 miljard euro bovenop. Alleen bezuinigingen, moet het kabinet loslaten. Er moet gekozen worden voor een verstandige combinatie van beperkte bezuinigingen en hervormingen die de economie versterken.” Tevens geeft Dijsselbloem aan dat het onttrekken van enorme bedragen aan de economie alleen maar tot gevolg heeft dat deze in een negatieve spiraal terecht komt. “Je kunt op tal van terreinen nog wel stappen zetten, zoals op de arbeidsmarkt, woningmarkt en de studiefinanciering.”

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie roept het kabinet op tot het doorhakken van knopen en moeilijke beslissingen niet langer voor zicht uit te schuiven. Slob benadrukt dat de zorgelijke ontwikkelingen op de woningmarkt “schreeuwen om duidelijkheid”.

Ook CNV-voorzitter Jaap Smit is voorstander van hervormingen op de woningmarkt. “Perspectief op een functionerende woningmarkt, zodat het huis een veilige plek blijft en geen blok aan het been wordt. Daarbij komt dat perspectief bieden geen geld hoeft te kosten, door slim te hervormen kun je geld verdienen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de woningmarkt. Zet stappen naar een beter functionerende woningmarkt en begin met het aftoppen van de aftrek op het 42% tarief.” Aldus Smit.

Emile Roemer benadrukte in een reactie op de CPB-cijfers dat de SP voorstander is van het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Zowel PVV als VVD willen de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laten.

Wat vindt u? Is het hervormen van de woningmarkt een goed plan of ziet u liever dat het kabinet doorgaat met bezuinigingen elders? En de hypotheekrenteaftrek, onaantastbaar of is inperking onontkoombaar? Laat uw mening klinken in een reactie onderaan dit artikel!

Bron: NVM.nl

 Geplaatst op 02 maart 2012

Geef reactie

Hoi,

Ik zou eerst beginnen met het verlagen van de rente, ECB heeft al 2 keer de rente verlaagd, maar de consument in Nederland heeft hier nog niets van gemerkt. Wel in Belgie en Duitsland en Frankrijk, hier in Nederland de rente voor hypotheken gelijk gebleven. Ik zou zeggen begin daar mee en geef ook de jongeren de mogelijkheid om een huis te kopen !

Hypotheekrente aftrek moet eerlijk gedaan worden, daar mag je wat in bijstellen, maar het moet met mate gebeuren, anders wordt het een grote chaos en vergeet niet dat de markt daar niet op zit te wachten !

GR,
Mustafa

Quote dit bericht   Geplaatst op 05 maart 2012 door: Mustafa

Mijns inziens lijkt het me verstandig onderzoek te doen naar het implementeren van een Deens hypotheekmodel icm het Duitse Bausparen. Dit geeft een solide basis voor de woningmarkt en vormt een transparant en liquide hypotheek voor de consument, met lage rentes en een reŽle LTV-ratio (90% a 95%). Institutionele beleggers (waaronder ook pensioenfondsen) kunnen hier wellicht ook in indirect verband nog besparingen uit halen (hypotheek als pensioen).

Ik ben op dit moment mijn scriptie aan het afronden, waarbij implementatie van bovenstaande modellen behandeld wordt.

We moeten in ieder geval rigoureus hervormen en een punt zetten achter de eeuwige subsidies, aftrekposten en andere 'lik-op-stuk'-overheidsmaatregelen, die jaarlijks miljarden euro's kosten en geen structurele oplossing bieden voor een stagnerende woningmarkt.Groet,

Jim O.

Quote dit bericht   Geplaatst op 05 maart 2012 door: Jim O.

Volgens mij zijn wij als gewone vrouw zo langzaamaan wel klaar voor de hervorming van de woningmarkt dmv een gestage korting van onze hypotheekrente aftrek. Heeft die maatregel tezamen met de aflossingvrije hypotheek vorm ons niet volledig misleid en zitten we nu met een schuld opgezadeld, waarvan we niet weten of die eigenlijk in ons werkzame leven wel gaan afbetalen???
En hadden we dat in ons achterhoofd toen we de handtekening op dat hypotheek contract hebben gezet? Je was toch dom als je nog voor de annuiteit vorm zou kiezen. Fiscaal volledig uit de tijd.

Dus zo heeft NL na de VS de grootste schuld twv Euro 37,000.per persoon in de wereld uitstaan... Niet echt iets om trots op te zijn.

Quote dit bericht   Geplaatst op 08 maart 2012 door: Joanna P

Naam:

Vul code in: Reactie code  

  « Vorig bericht   Hypotheeknieuws overzicht   Volgend bericht  »