Laag energielabel goed voor maandlasten en milieu

Bij CO2 wordt vaak gedacht auto’s en zware industrie, maar ook woningen zijn een grote bron van uitstoot. Uit recente cijfers blijkt dat de 8 miljoen gebouwen in Nederland goed zijn voor 36 procent van de totale CO2-uitstoot. In het Energieakkoord staat dat in 2020 gebouwen 20 procent op energie moeten besparen.

Hoog tijd dus om woningen energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandlasten. Energiebesparende maatregelen zijn via de hypotheek te financieren en binnen vijf jaar terug te verdienen. Bovendien verkopen energiezuinige woningen sneller en tegen een hogere prijs.

Meer maximaal lenen voor zonnepanelen

Voor de aankoop van een woning mag de koper 102 procent van de waarde lenen. Wie kan aantonen dat hij of zij de woning energiezuiniger wil maken, bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonnepanelen, kan bij diverse geldverstrekkers 106 procent van de waarde lenen.

Door de energiezuinige voorzieningen in het huis, dalen bovendien de maandlasten. Wie bijvoorbeeld het dak van zijn eengezinswoning voorziet van zonnepalen betaalt, afhankelijk van het aantal panelen, al snel 50 tot 100 euro minder aan energiekosten per maand.

Sneller en duurder verkopen

De woning energiezuiniger maken, heeft nog meer voordelen. Onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB hebben berekend dat een energielabel A de verkoopprijs van een woning met ruim 12.000 euro verhoogt. Een ongunstig G-label verlaagt de verkoopprijs juist met 13.000 euro. Woningen met een A-label zijn bovendien 70 dagen sneller verkocht dan een gemiddelde woning met een D-label en zelfs 140 dagen sneller dan woningen met een G-label.

Vraag advies

Kortom, een energiezuinige woning is goed voor het milieu, draagt bij aan de verlaging van CO2-uitstoot en is goed voor de eigen portemonnee. Vraag nu een offerte aan.

Waarmee kunnen we je helpen?