Klik hier om WhatsApp te openen

Week 8: “Mag mijn bank de opslag op de variabele rente zomaar verhogen?”

Ja, dat mag mits dit in de algemene voorwaarden van de bank is opgenomen. De hoogte van de variabele rente verschilt op dit moment enorm per geldverstrekker. Zoals u in het renteoverzicht kunt zien kan het verschil wel oplopen tot bijna 2%, dit heeft alles te maken met deze opslag.

Iedere geldverstrekker heeft een eigen manier om de variabele rente te bepalen. De variabele rente wordt gebaseerd op het Euribor-tarief. Dat is het officiële variabele tarief dat de banken aan elkaar berekenen bij transacties. Boven op de Euribor rekenen geldverstrekkers een opslag om tot de variabele rente te komen. In de algemene voorwaarden van uw geldverstrekker kunt u lezen of deze opslag vaststaat of dat deze in de loop der tijd gewijzigd mag worden. Wanneer deze opslag gewijzigd mag worden, kan het tarief dus stukken hoger komen te liggen dan het Euribor tarief. Dit is dus zeker een aandachtspunt bij het afsluiten van een hypotheek tegen variabele rente!

Het probleem op dit moment is dat de banken geld duur moeten inkopen, veel duurder dan een paar jaar geleden. Dat wordt nu doorberekend in de opslag van klanten met een variabele rente.

Een klacht indienen bij uw bank is mogelijk maar heeft waarschijnlijk een kleine slagingskans. U kunt wel overwegen om te switchen naar een andere maatschappij met een lagere rente. U kunt uw hypotheek kosteloos oversluiten aangezien u een variabele rente heeft en dan uw hypotheek boetevrij mag aflossen. Let er wel op dat u dan opnieuw notaris- en afsluitkosten verschuldigd bent!

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Waarmee kunnen we je helpen?