Klik hier om WhatsApp te openen

Een blik op de hypotheekrente ontwikkeling

Houten – 2007 was een rumoerig jaar waarbij de historisch lage rente in Nederland en de kredietcrisis in Amerika de aandacht van veel Nederlanders hebben getrokken. Als trouwe lezer van onze nieuwsbrief geven wij van hypotheekrente.nl een terugblik op de hypotheekmarkt van 2007.
Tevens kijken wij naar de toekomst met betrekking tot de hypotheekrente verwachtingen voor 2008.

In de meeste prognoses wordt aangegeven dat de rente aankomend jaar redelijk zal gaan stijgen. De verwachting is dat 2008 rustig begint en dat in de loop van het jaar de korte- en langlopende rente stijgt. De rente zou over 12 maanden zomaar driekwart procent hoger kunnen liggen dan aan het begin van het jaar.

De Nederlandsche Bank verwacht dat de rente voor langlopende leningen in 2008 lager wordt dan de rente voor kortlopende leningen. Dit wordt ook wel inverse rentestructuur genoemd. Naar verwachting zal de rente voor de kortlopende leningen (de variabele rente voor een hypotheek) volgend jaar uitkomen op zo’n 4,5%. Dit naast de indicatieve 4,2% op de langlopende staatsobligaties.

De rente op de staatsobligaties is traditioneel een belangrijk ijkpunt voor de rente op de kapitaalmarkt. De steeds groter wordende vraag naar deze veilige belegging en de daarmee gepaard gaande toenemende schaarste in staatsobligaties, kan mogelijk een stijging van de hypotheekrente in 2008 tot gevolg hebben.

Terugblik op 2007
Met een economische groei in Nederland van ongeveer 3% en een inflatie van 2% is een rente van een krappe 5% nog altijd historisch laag te noemen. Afgelopen jaar stond de rente voor een rentevaste periode van 10 jaar op het laagste punt op 4,3% (NHG) en 4,7 (TOP). De rente voor een rentevaste periode van 10 jaar stond op zijn hoogste punt op 5,93% (NHG) en 6,39% (TOP). Dit betrof overigens wel een hypotheekverstrekker die speciale hypotheken verstrekt aan mensen in een hogere risicocategorie.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de rente het afgelopen jaar historisch laag heeft gestaan ten opzichte van de jaren 80. Halverwege de jaren 80 schommelde de hypotheekrente namelijk rond de 13% in tegenstelling tot de 5% in 2007. Belangrijk is dat men zich niet blind gaat staren op de schijnbaar hoge rente op dit moment in vergelijking tot begin 2007, maar dat er rekening moet worden gehouden met een redelijke en langdurige stijging van de hypotheekrente in de komende jaren.

Een ander opvallend punt was dat de korte- en de lange rente (geldmarkt en kapitaalmarkt) nog nooit zo dicht bij elkaar hebben gelegen. Dit had te maken met het feit dat grote banken het afgelopen jaar veel geld nodig hadden. De banken durfden namelijk geen geld uit te lenen aan elkaar uit angst dat ze dat geld niet terug zouden krijgen. Deze angst is ontstaan door de kredietcrisis in Amerika.

Starters op de hypotheekmarkt
Afgelopen jaar waren er veel starters die graag op zichzelf of groter wilden gaan wonen. Het bleek dat de huurmarkt onvoldoende mogelijkheden bood en dat de koopwoningen voor die doelgroep steeds moeilijker te betalen waren. Daarnaast bleek uit onderzoek dat de meeste starters zich op de hypotheekmarkt vooral concentreerden op de grote banken. Terwijl die in de meeste gevallen lang niet de voordeligste rente boden.

Kredietcrisis in Amerika
De Amerikaanse huizenprijzen zijn het afgelopen jaar met een recordsnelheid gedaald. Tussen oktober 2006 en oktober 2007 is de prijs in de tien grootste huizenmarkten met 6,7 procent teruggelopen. De producentenprijzen liepen op en vertoonden de sterkste stijging in 34 jaar. Dit had weer een stijging van de consumentenprijzen met meer dan 4% tot gevolg. Daarnaast waren banken minder bereid om grote leningen te verstrekken.

De macro-economische aspecten van deze ontwikkelingen zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de Amerikaanse consumentenbestedingen in 2008. De economie van de Verenigde Staten draait namelijk voor tweederde op particuliere bestedingen. Een economische teruggang zal vermoedelijk dan ook niet uitblijven.

De kredietcrisis in Amerika heeft het afgelopen jaar nauwelijks effect gehad op Nederland. Leningen werden duurder, maar de verwachtte prijsstijgingen bleven nagenoeg uit. Analisten voorspellen dat de kredietcrisis er in 2008 voor zal zorgen dat de economie in Nederland zal afkoelen en dat de korte- en langlopende rente in de loop van het jaar zal stijgen. Reden voor grote ongerustheid hoeft er gelukkig niet te zijn. De wereldeconomie groeide de afgelopen jaren in een rap tempo, onder andere door de toenemende integratie van opkomende economieën in de rest van de wereld. De vertraging in de groei van Amerika zal niet ongemerkt aan de Eurozone voorbij gaan, maar andere spelers in de wereldeconomie bieden tegenwicht. Wij adviseren u in elk geval het hoofd koel te houden.

Alvast twee tips voor 2008
• Een langere rentevaste periode kan voordeliger zijn dan een kort lopende lening met een variabele rente. Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om een lager rentetarief te krijgen voor een langere rentevaste periode dan voor een variabele rente.

• Sommige banken hanteren hogere rentes voor bestaande klanten dan voor nieuwe klanten. Is dit het geval bij uw bank? Misschien is het dan raadzaam om te overwegen of oversluiting een aantrekkelijke optie kan zijn.

Voor meer informatie over hypotheken en de actuele hypotheekrentes kunt u tevens terecht deze website. Desgewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij u in de buurt. hypotheekrente.nl is u graag van dienst!

Waarmee kunnen we je helpen?